Цачева: Задължителното гласуване е временна мярка срещу корпоративния вот

5065
Цачева: Задължителното гласуване е временна мярка срещу корпоративния вот
Снимка: БГНЕС

Мисля, че след проведените консултации между екипа на президента и парламентарните партии се очертава подкрепа за референдума за изборните правила като цяло. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Народното събрание (НС) Цецка Цачева.

Цачева призна, че всяка парламентарна партия си има резерви по някой от трите въпроса – за мажоритарен вот, за задължително гласуване и за електронно гласуване.

Комисията за изменение на Конституцията ще има собствен сайт

Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията проведе първото си редовно заседание, пред...

Председателят на НС обясни, че вече има внесени законопроекти за промяна на валидността на референдум. Причината – сега за да е валиден един плебисцит в България, на него трябва да участват поне толкова гласоподаватели, колкото са участвали на последните проведени парламентарни избори.

Попитана дали партиите се страхуват от мажоритарния вот заради феномена „Любимец 15”, Цачева отговори само от името на ГЕРБ – категорично „за” всеки от трите въпроса.

Според Цачева задължителното гласуване обаче няма как да преодолее изцяло корпоративния вот и „други практики” по изборите. Задължителното гласуване обаче е временна мярка по нейни думи. Наясно съм с всички аргументи „за” и „против”, но не може да си затваряме очите за това, че все по-често само твърдите ядра на партиите гласуват. Това не е добре за стабилността на институциите, смята Цачева.

По отношение на изборния туризъм Цачева заяви, че местните власти не спазват приетите закони. Ако правилата се спазваха, нямаше как да има адресни регистрации на толкова хора, че да не могат да се поберат дори в помещението. Цачева обеща, че където се установят фалшиви регистрации, те ще бъдат заличавани. Важното е такива регистрации да бъдат обезсилени с помощта на закона, подчерта тя.

Зеленогорски иска да бъдат проверявани всички, свързани с публични средства

Трябва да се обмислят промени в посока да се отзовават изборните длъжности – съветници, кметове, депутати, когато има неопровержи...

Проблем в съдебната власт и правораздаването има, но не бих се съгласил да се слагат определения „тотална липса”, продължи Цачева с темата за промяна на Конституцията. Вече се прие стратегия за съдебната власт – от всички партии и когато вече има конкретни предложения, вече се започна с тезата, че щяло да има противоконституционност. Затова и обмисляме конституционни промени, каза Цачева.

Конкретно относно знаковия казус „КТБ”, председателят на НС каза познатото – как било възможно в една правова държава да се събудим една сутрин да я няма една банка. Искам прокуратурата да посочи имената на виновните, добави тя. Попитана дали намира противоречие във факта, че Петър Чобанов като бивш финансов министър и Йордан Цонев като бивш председател на Бюджетната комисия в парламента, Цачева отговори, че комисията вече завършва работата си и ще има падане на банковата тайна. Това ще облекчи работата на магистратите, които трябва да повдигнат обвинения, смята тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика