Цецка Цачева: Конституцията е символ на начало на демокрацията

476
Цецка Цачева: Конституцията е символ на начало на демокрацията
Снимка: БГНЕС

Конституцията има ключово значение днес за съществуващия модел на държавното устройство. Тя носи и символа за началото на демокрацията у нас.

Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на кръгла маса, по повод 25-годишнината от приемането на Конституцията на страната през 1991 г., предаде БГНЕС.

Председателят на съвета на парламента на Швейцария на посещение по покана на Цачева

Председателят на Националния съвет на парламента на Конфедерация Швейцария Криста Марквалдер ще бъде на официално посещение в Бълг...

Конституцията от 1991 г. не е първата, но е достоен приемник на ценностите, заложени още в Търновската конституция. Тя е символ на ново начало след 1989 г., заяви Цачева.

Тя подчерта, че наличието на Конституция не означава, че държавата е правова. Важен е принципът на плурализъм. Конституцията дава възможности за спазване на демократични ценности и опазване на правата на човека. Макар и Конституцията да е добра основа за законност, от съществено значение е въпросът за прилагането и на законите на страната, посочи още Цачева.

През 1991 г. приемането на Конституцията е изразявало желанието за изграждане на правова държава. След 25 г. не може да се прецени дали това е станало, каза тя и обясни, че "оценките за Конституцията не могат да бъдат крайни. Не може с една дума да се даде оценка за действащата Конституция", заяви председателят на НС. Според нея това не е и необходимо, защото такава оценка дават конституционните юристи, както и гражданите на страната.

Народното събрание осъзнава своята отговорност в съдебната реформа, защото част от нея е свързана със законодателни промени. Независимостта на магистратите е и състояние на духа на магистратите, заяви още Цачева.

Парламентарна делегация, водена от Цецка Цачева, заминава за Естония

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, заминава на официално посещение в Естония...

Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес към участниците в конференцията, която ще продължи два дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика