Цецка Цачева: Оттегляме вота на недоверие, ако БСП спре работата на Народното събрание

25899
Цецка Цачева: Оттегляме вота на недоверие, ако БСП спре работата на Народното събрание
Снимка: БГНЕС

След изявлението, че кабинетът Орешарски подава оставка, ние от ГЕРБ смятаме, че във внесения от нас вот на недоверие относно финансовата политика на правителството е успешен. Поради това дебатите по него стават безпредметни в Народно събрание, което е делигитимирано. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева, предаде БГНЕС.

"Няма как да има обществена подкрепа на Народно събрание, поради което то трябва да спре да приема каквито и да било други актове, добави тя. Тъй като намерението на управляващите утре като първа точка е да бъдат избрани членовете на Сметната палата, съм упълномощена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и очаквам председателският съвет при председателя на Народното събрание Михаил Миков да поставим условие - ако те оттеглят точката за избор на Сметната палата, от ГЕРБ сме готови да оттеглим вота на недоверие, който, повтарям, е успешен. И да не губим парите на данъкоплатците с безсмислени пледоарии", заяви Цачева.

Според депутата от ГЕРБ няма смисъл правителството да заседава утре, 11 юни, а по-добре Пламен Орешарски директно да си подаде оставката още сега. "Освен датата на изборите, има много други спешни решения, които трябва да бъдат уточнени – най-вече съставът на служебния кабинет, който да подготви едни спокойни избори, а така също за времето, в което няма парламент да поеме управлението по начин, който да не продължава тази агония, на която сме свидетели всички днес", каза още Цецка Цачева.

Бившият председател на Народното събрание добави, че ГЕРБ ще иска провеждане на референдума, предложен от президента и с оглед подписите на над 500 000 български граждани, които поискаха задължително гласуване, да се отговори на този въпрос - мажоритарен вот и електронно гласуване. Ще настояваме докрай, че ГЕРБ е категорично „за” задължителното гласуване и ще настояваме парламентът да приеме такова решение, за да може референдумът да се произведе едновременно с предсрочните избори, добави Цачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика