Четин Казак: ДПС не са против референдума по принцип

10452
Четин Казак: ДПС не са против референдума по принцип
Снимка: Thinkstock

ДПС не са против референдума по принцип, но смятат, че трябва да се подхожда много внимателно.

„Губи се ориентацията за това кой носи отговорност, ако това решение породи негативни последици”, каза Четин Казак в сутрешния блок на bTV.

Първанов: Има договорка между ГЕРБ и ДПС

Нежеланието на ГЕРБ да приеме предложения за промяна в начина на провеждане на Референдумът за видовете гласуване, в това число и тези ...

Той беше категоричен, че партията му не подкрепя два от въпросите в готвения референдум – за задължителното гласуване и за мажоритарния вот. Последният има нужда от уточняване и прецизиране. „За мажоритарния вот имаме дълбоки резерви, че е неясен. И сега има възможност за издигане на независими кандидатури, чийто избор е мажоритарен“, отбеляза Казак.

„Ние ще подкрепим въпросите и принципапровеждането на референдума. По отношение на самите въпроси мисля, че трябва да се изчистят, доуточнят”, каза от своя страна Филип Попов от БСП. „Чисто организационно изборите 2 в 1 не са подходящи”, добави той.

От своя страна Димитър Лазаров призова „да не предопределяме резултата от референдума”. „Нека чуем какво ще кажат българските граждани”, добави той. Според него, задължителното гласуване не нарушава по никакъв начин конституционните свободи на хората.

Лазаров отхвърли твърденията на лидера на АБВ Георги Първанов, че ГЕРБ и ДПС действат заедно. Четин Казак също беше категоричен, че ДПС са в опозиция.

Плевнелиев: Този референдум цели да върне доверието в политическата система

Трите въпроса, които предлагам в референдума, са част от една дългоочаквана промяна в системата на избор на българските политици и тя...

„Странно е поведението на управляващите партии. Уж са коалиционни партньори, а при всеки удобен случай се разграничават един от друг”, отбеляза Казак във връзка с отношенията между АБВ и ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика