Чобанов: 20 млн.лв. вече са преведени на общините

13940
Чобанов: 20 млн.лв. вече са преведени на общините
Снимка: БГНЕС

„Миналата седмица Министерството на финансите преведе 20 млн. лева за авансово плащане на общините по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след срещата с представители на местния бизнес в Пазарджик. Тя беше организирана, за да се запознаят местните фирми с новите възможности за финансиране от Българската банка за развитие и с инструментите, които тя осигурява за гъвкаво и нисколихвено кредитиране за малките и средни предприятия.

Министър Чобанов коментира, че очакванията са за реализиране на заетост на около 20 000 души в общините с проекти, финансирани по Публичната инвестиционна програма.

Три общини съдят правителството за неотпуснати пари

Три общини от Врачанско - Бяла Слатина, Козлодуй и Оряхово, заведоха съдебен иск срещу правителството, защото не са получили нито лев о...

В събота ще бъде открит първият проект, завършен със средства от ПИП, това е спортната зала "Арена Ботевград" в гр. Ботевград - съобщи Чобанов. Той уточни, че по Програмата са финансирани и проекти, които са били пред завършване, за да може да се пуснат по-бързо в употреба и да се използват от хората. Надявам се всички средства по ПИП да бъдат усвоени, каза министърът и припомни, че предстои да бъде разгледан напредъкът на общините в усвояването на средствата. Ресурсът от проекти, които не се стартирали, ще се преразпредели към нови, за да бъдат парите усвоени до края на годината.

„С Програмата обхванахме всички региони на страната и подпомогнахме общини, които бяха трайно пренебрегвани и не им беше отпускан допълнително капиталов ресурс, а видяхме, че инвестиционните потребности са наистина много големи", коментира още Чобанов. Общинските проекти, получили финансиране от Програмата, са близо 400 и са разпръснати по територията на цялата страна. Финансовият министър още веднъж изрази позицията си, че инвестициите в местна инфраструктура са много важни и те са част от икономическото развитие, защото създават условия за генериране на местна заетост и ще осигурят по-добра среда за живот. През следващите години на мандата сме предвидили да има подобен ресурс, за да може започнати проекти да бъдат довършени и да се стартират нови - категоричен е финансовият министър.

Във връзка с повишения интерес на журналистите към предстоящия нов външен заем министър Чобанов отново коментира, че това не е новина - в ЗДБРБ за 2014 г. е заложен лимит за държавния заем и е указано за какво ще бъде взет. Чобанов уточни, че МФ предприема външна емисия, защото „не искаме да вземем ресурс от българската банкова система, тъй като няма да останат пари за кредити". Той подчерта, че идеята е банковата ни система да кредитира българския бизнес, а не ресурсът да се изтегли от държавата, затова се обръщаме към международните пазари.

Подобряването на взаимоотношенията между приходната администрация и бизнеса и положителните ефекти от направените промени за функционирането на единната сметка са сред основните теми, които финансовият министър обсъди с бизнеса на Пазарджик. „Бизнесът поиска от правителството предвидима среда за развитие, да не се повтарят проблемите от миналото и да има разбиране и чуваемост" - допълни министър Чобанов. Сред обсъжданите теми е развитието на електронното правителство.

Кабинетът нагледно демонстрира как не трябва да се харчат 500 млн. лв.

Публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите", голямата гордост в бюджет 2014, се оказа пълен институционален пр...

„Вървим към използване на това, което имаме в момента, целта е да се предоставят повече електронни услуги в публичната сфера, а при приходните администрации нашите приоритети са да се увеличат услугите и да са по-достъпни и по-ефективни за гражданите и бизнеса", каза Чобанов.

Пред местните фирми министърът на финансите обобщи предприетите мерки от правителството за подобряване на условията за правене на бизнес в страната - възстановяването на ДДС в срок и по поредност на заявката, възможността фирмите, които имат просрочени данъчни задължения, да бъдат разсрочени във времето, намаляването на административната тежест и това, че при проверка сега НАП не изисква информация и документи, с които вече разполага.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика