Чобанов: Няма основание за паника за изпълнението на бюджета

17816
Чобанов: Няма основание за паника за изпълнението на бюджета
Снимка: БГНЕС

"Няма никакво основание за паника за изпълнението на бюджета. Изпълнението на приходите и помощите по консолидираната фискална програма към края на април е на ниво 30,5% от годишните разчети – то е по-високо в сравнение със същия период на миналата година, когато е било 30,4% от заложеното".

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред вестник "Телеграф" в отговор на появилите се спекулативни медийни публикации за събираемостта на приходите.

Приходите нарастват със 165 милиона лева спрямо тези в края на април 2013 г., уточни министър Чобанов. "Бюджетният дефицит е в рамките на планирания 1,5 милиарда лева за годината, а към края на април е в размер на 864 милиона лева" – допълни още финансовия министър. Голяма част от дефицита се дължи на по-доброто усвояване на еврофондовете, което вдига разходите с 514 милиона лева –това са средства за бизнеса, а оттам и за хората, но тези пари ще бъдат възстановени от Брюксел, заяви министър Чобанов.

Във връзка с управлението на държавния дълг министър Петър Чобанов е категоричен, че "от края на май 2013 г. до края на 2013 г. дългът се е увеличил с 550 милиона лева" и няма ударно увеличение на дълга.

В заключение министър Чобанов коментира, че "очаква по-добро изпълнение на приходите през втората половина на годината като ефект от работата на звеното за фискален контрол и обратното начисление на ДДС за рискови стоки, а в момента невъзстановеното на бизнеса ДДС е на рекордно ниско равнище за последните 7 години и възлиза на 160 милиона лева към края на май".

Лекарите излизат на едночасов протест

На едночасов протест излизат днес българските лекари. От 12.00 до 13.00 часа медиците ще излязат символично пред лечебните заведения. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика