Човек на Кунева иска ПОС терминали в патрулките за по-лесно събиране на глоби

1988
Човек на Кунева иска ПОС терминали в патрулките за по-лесно събиране на глоби
Снимка: БГНЕС

ПОС терминали в патрулните автомобили на Пътна полиция ще позволи по-добрата събираемост на глобите и ще противодейства на корупционните практики. Това мнение изрази депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който е председател на транспортната комисия в парламента. Ананиев е и вносител на предложението пътните полицаи да взимат процент от събраните глоби.

Според депутата ПОС терминали в патрулките ще са начин да се противодейства на корупционните практики на пътя.

20 патрулки вече са снабдени с камера и микрофон

Оборудването на патрулен автомобил с камери и микрофони струва 4700 лева. Така за 120 коли ще бъдат платени 564 хил. лева. 20 коли вече...

"Корупцията по пътя взима жертви всеки ден", категоричен бе Ананиев пред БНТ. По думите му, възможността пътните полицаи да получават процент от санкциите, които събират, е идея, която още се дискутира. "Такъв модел е въведен в Румъния и има положителен ефект", каза още председателят на транспортната комисия в парламента.

По отношение на събираемостта, Ананиев посочи, че е разговарял с началника на Пътна полиция и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, пред които е представил идея за повишаване на събираемостта на наложените глоби.

"В момента полицията отделя огромен ресурс, за да се съберат глобите. Аз предлагам да обърнем модела – вместо МВР да търси наказаните, нека нарушителите да търсят МВР, за да си платят глобите", заяви Ананиев. Той обясни, че това е възможно, ако санкциите се обвържат със задължителните застраховка „Гражданска отговорност“ и техническия преглед за автомобилите.

"Друга възможност за превенция на пътя е да се увеличи броят на видеокамерите. Предложение, което също обсъждаме, е общините да въведат по-засилен видеоконтрол на своите територии и сами да събират глобите", каза още реформаторът. Той подчерта, че повишаването на пътния контрол и засилването на превенцията по пътищата е в пряка връзка с реформата в МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика