"Човекът на Бойко" намекна за обезщетение за досегашните членове на ВСС

2205
"Човекът на Бойко" намекна за обезщетение за досегашните членове на ВСС
Снимка: БГНЕС

Не Соня Найденова е човекът, който ще каже дали едно решение на ВСС е законосъобразно или не, тя може да изразява становище. Да, тя декларира, че се отказва от това обезщетение, но нека да е ясно на всички, че тя самата е получила 18 заплати, т.е. 98% от обезщетението си, а сега ни продънва ушите. Когато представляваше по решение на ВСС, тя получаваше 35% повече възнаграждение от останалите. Това каза в интервю бившият де факто председател на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, известен и като "Човека на Бойко".

"Ние не ѝ виждахме очите. Тя обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство. Нека върне командировъчните тогава. Това е популистко поведение, то е насочено към дискредитиране и насаждане на омраза. Това е линията на нейното поведение – внушава съмнения, кой я определя, не зная. Ако тя в момента се пенсионира на каква база ще получи своето обезщетение?," попита Узунов пред bTV.

Граждани излизат на марш за европейско правосъдие

На 5 октомври представители на инициатива "Правосъдие за всеки" организират "Марш за европейско правосъдие" от 18:00 ч. пред Съдебната ...

Той обясни, че "заплатите са такива, каквито законът позволява, нито повече, нито по-малко. Аз ще си получа абсолютно всичко, което следва след края на мандата ми, не се водя на ведомост към фондация или НПО. Получавам около 7 хиляди лева заплата и имам 24 години стаж. Нито съм ходил в чужбина на издръжката на фондация, издържам семейството и себе си единствено и само от трудовото ми правоотношение."

„Не бива по този начин да настройваме хората срещу нас, върнете тези 35%, г-жо Найденова“, призова Узунов.

На 16 март т.г. ВСС направи собствено тълкуване на чл. 29 и чл. 225 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според чл. 225 при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20. Няма обаче изрично законово уточнение за член на ВСС.

На въпрос била ли е прозрачна работата му Узунов отговори: „Ще бъда откровен с вас – изкарахме тежък мандат, то е ясно, то се вижда, защото интересите към кадровия орган са огромни."

Ясен Тодоров: Процедурата за избор на членове за ВСС не беше опорочена

Естествено, че не е опорочена процедурата, за първи път тя се проведе при изискването за мнозинство от парламента, което изисква консен...

В отговор на въпрос дали смята, че тези пари са били достатъчни, бившият член на ВСС каза: „Възнаграждението е една от предпоставките членът на ВСС да е независим. Разбира се, не ме интересуват НПО-та и фондации, когато съм имал възможност и съм бил в чужбина.“

Според него процедурата за избор на новия състав на ВСС е била прозрачна: „Моята оценка е, че правилата бяха по-ясни и прозрачни, всеки наблюдател би имал възможност да проследи избора."

Реформата ще се случи, когато ВСС бъде овладян, коментира още Узунов. Смятам да се върна там, откъдето дойдох във ВСС, с най-голямо удоволствие ще се върна в съда в Сандански, допълни той.

В края на разговора Димитър Узунова каза, че съпругата на Калин Калпакчиев се е издигнала в кариерата си по време на мандата му, като е отишла „в по-висок съд, нищо лошо“.

Борисов откри новата сграда на Софийския районен съд с "не знам да има осъдени за това нещо зад мен"

Новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура беше тържествено открита днес (18 септември). Наказателното отд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика