ЦИК: Към 11 часа сме получили 10 сигнала за проблеми с гласуването

845
ЦИК: Към 11 часа сме получили 10 сигнала за проблеми с гласуването
Снимка: БГНЕС

Общият брой секции, в които се гласува на 2 октомври в страната и извън страната са 12 934, подвижните секции са 292, в местата за задържане има образувани 15 избирателни секции, а извън страната секциите са 755. Това заяви Росица Матева, говорител на ЦИК по време на брифинг за изборния ден, предаде БГНЕС.

Матева обясни, че секциите, в които ще се гласува с хартия са 3264 и напомни, че броят на тези секции зависи от броя на образуваните секции в болнични заведения. "Секциите в болниците са 121", съобщи тя и добави, че в страната с хартия ще се гласува в 2809 секции, а извън страната в 454. "Към момента за проблеми за гласуването в страната са подадени 10 сигнала: 3 са за нарушения в секционна избирателна комисия, 2 са за ненавременно започване на изборния ден, имаме подадени и 2 жалби за предизборна агитация", каза Матева и увери, че процесът на гласуване е започнал в цялата страна. Тя посочи, че с 15 машини в страната вече е преустановено гласуването. "ЦИК в момента разглежда 2 сигнала - в Плевен и Перник, но изчакваме допълнителна информация", съобщи тя.

Над 20 сигнала за агитация получили в деня за размисъл в ЦИК

Над 20 сигнала за агитация са получени в деня за размисъл, съобщиха от Централната избирателна комисия. Те са  Сигналите няма да ...

Матева добави, че на няколко места в страната и извън страната има по две машини като едната не работи, но гласуването продължава само на една машина. Тя подчерта, че във Варна, Пазарджик и на още едно място в страната ще анализират машините, защото се е появил надпис, който досега не са виждали и не би следвало да е там.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК обясни как протича изборният ден извън страната. "Към момента имаме първи приключили избори в Нова Зеландия и съвсем скоро ще приключи гласуването в Австралия", съобщи той и добави, че няма сведения за сериозни проблеми там. Томов каза, че в Европа е започнало гласуването навсякъде и най-срещаният проблем от секционните комисии е бил неявяване или закъснението на членове именно в тези комисии. "Въпреки това всички секции работят в Европа и нямаме сведения за проблеми, още не е започнало гласуването в Северна и Южна Америка, това предстои да се случи през ранния обяд", обясни той.

Томов каза, че е имало проблем в изборния процес в Турция и ЦИК има информация, че в някои от комисиите се общува на език различен от българския. "Изпратени са съответните предупреждения секционните избирателни комисии да не го допускат", подчерта той и добави, че неподкрепените твърдения за подправяне на вота не се крепят на реални доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика