ЦИК обяви решението на ВАС за своя победа, ще я "набива в главите" на експертите

5229
ЦИК обяви решението на ВАС за своя победа, ще я "набива в главите" на експертите
Снимка: БГНЕС

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) влязоха в режим атака срещу медии и експерти, обявили решението на Върховния административен съд за "превратно".

Вчера, 30 октомври, ВАС реши, че машините се завръщат на втория тур на местните избори, отменяйки решението на ЦИК само за хартиен вот за балотажа. Само че съдът не отмени решението на комисията за изцяло гласуване с хартия на първи тур (29 октомври), заради което стана истински изборен скандал. Този ход на ВАС значи, че се блокират евентуални опити за касиране на изборите.

Още: Надежда Йорданова: Време е за промяна в ЦИК

ЦИК се хвали с решението си

Росица Матева – говорител и зам.-председател на ЦИК, запозна членовете на комисията с решението на ВАС на днешното заседание. "Твърде превратно беше коментирано това решение както в медиите, така и от т.нар. експерти. ВАС казва, че ЦИК има компетентност за постановяване на обжалваното решение и твърденията за нищожност са неоснователни. Съдът приема, че в административната преписка се съдържат данни, че процесът на удостоверяване на машините е приключил към 20 октомври. Към 27 октомври в ЦИК няма издадено решение за удостоверяване на съответствието, за което комисията е уведомена от министъра на електронното управление, което и ние сме цитирали в мотивите. Съдът казва на 30 октомври, че липсва надлежно издадено решение на компетентните органи, защото от компетентност на министъра на електронното управление е компетентността за всички действия, свързани с удостоверителната процедура", цитира съдийското постановление тя.

Още: "Тука сме си наши хора" и "чичо Цено, кой номер?". Или как Малорад прави избори (ВИДЕО)

Припомняме, че МЕУ удостовери в срок машините за гласуване - в петък вечерта преди изборите. Само че малко преди това ЦИК вече беше взела решение да има само хартиен вот. Причина за това бе цитираният на председателски съвет в парламента доклад на ДАНС, според който зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов снимал с телефона си машините и качил кода от тях на флашка.

Стойнов ясно обясни какво точно е направил и как именно по този начин протича нормалната процедура, като обвини ДАНС в лъжа, а ЦИК - в дълго забавяне на важни документи за удостоверяването на машините: Михаил Стойнов е имал право да снима: Стоя зад всичко свършено, с чиста съвест съм (ВИДЕО)

Отделно, днес Матева каза, че решението на ВАС сочело как има достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на машините в срок. Това "препятства прозрачността и сигурността" на машинния вот, смята тя. "Решението на ЦИК в частта за провеждане само с хартиени бюлетини се явява законосъобразно".

Още: Рекорд: Близо една четвърт от бюлетините в Свищов са невалидни

"Превратно е тълкуването в участията на експерти по медиите – твърдят, че решението на ЦИК е незаконосъобразно. Съдът ясно казва, че решението на ЦИК е законосъобразно", повтори говорителят на комисията няколко пъти.

Отменено е обаче решението на ЦИК в частта за втори тур, защото все още може да се проведе законосъобразна процедура по установяване на съответствието на машините, обясни тя.

Снимка: БГНЕС

"Да се обясни на избирателите, че ЦИК е права"

Един от членовете на ЦИК, гласувал само за хартиен вот - Георги Баханов, предложи да се направи пресконференция, за да се информират българските избиратели за решението на комисията. Причината - тълкуването на решението на ВАС било манипулация и „знайни и незнайни експерти“ говорели как членовете на ЦИК трябвало да си подадат оставките си заради хартиеното гласуване.

Още: Масова психоза, за да не гласуваме - кой е виновен? Говори психологът д-р Пламен Димитров (ВИДЕО)

„Да се набие в главите на всичките експерти“, че решението на ЦИК се явява законосъобразно, бяха мотивите на Баханов.

Председателят Камелия Нейкова предложи да се изпрати писмо до министъра на електронното управление Александър Йоловски - ЦИК иска да получи отговор как той ще действа този път за удостоверяване на машините.

Цветозар Томов напусна залата, след като не му бе дадена думата. Томов бе един от двамата членове на ЦИК, подкрепили машинния вот на първото гласуване, и един от тримата, гласували с "да" при втория опит преди изборите.

Още: ЦИК прехвърли топката: Машини на балотажа ще има, ако 3 институции действат "незабавно"

Несвързани мисли

"Получили сме процедура, подписана от три институции. Това не е работа само на Министерството на електронното управление - има още двамца. Единият от ония двамцата е даже нещо с някакви си титлички - изпълняващ длъжността, неизпълняващ длъжността... Трябва на този да се провери има ли правомощия да удостоверява каквото и да е било".

Тези логически несвързани мисли бяха дело на члена на Централната избирателна комисия Ерхан Чаушев.

Трите институции, за които той говори, са Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Именно те извършват процедурата по удостоверяването на съответствието на машините за гласуване - нещо, което сториха в законово установения срок преди изборите на 29 октомври, но ЦИК вече беше взела решение да има само хартиен вот.

Чаушев говереше конкретно за зам.-министър Михаил Стойнов - според него той не имал правомощия по удостоверяването, въпреки че самият ресорен министър заяви как му ги е делегирал, а това е и практиката в МЕУ вече на няколко вота.

Още: Йорданова: ЦИК е премахнала машините по политически мотиви, докладът на ДАНС е литературен разказ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика