ЦИК прехвърли топката: Машини на балотажа ще има, ако 3 институции действат "незабавно"

1678
ЦИК прехвърли топката: Машини на балотажа ще има, ако 3 институции действат "незабавно"
Снимка: БГНЕС

Ще има ли машинно гласуване на балотажа за местните избори в неделя, 5 ноември - този въпрос остава отворен, стана ясно от брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК) във вторник.

Председателят Камелия Нейкова каза, че три институции имат срок "незабавно" да извършат всички действия за законосъобразна процедура по удостоверяване на устройствата. Става въпрос за Министерство на електронното управление, Български институт по метрология и Български институт по стандартизация.

"Няма срок, различен от веднага"

"Незабавно. Всичко зависи от това кога трите институции ще извършат всички действия, за да имаме законосъобразна процедура, което е условието на закона да има машинно гласуване. Това трябва да стане в спешен порядък, за да може да се организира вотът с машини в неделя. От ЦИК сме в готовност. Не можем да говорим за срок, различен от веднага. Ще има доверено изграждане на изходния код. Това не означава нов софтуер, а нов хешкод, който ще се генерира", обясни Нейкова.

Още: "Тука сме си наши хора" и "чичо Цено, кой номер?". Или как Малорад прави избори (ВИДЕО)

Припомняме, че МЕУ удостовери в срок машините за гласуване и за първи тур - в петък вечерта преди изборите. Само че малко преди това ЦИК вече беше взела решение да има само хартиен вот. Причина за това бе цитираният на председателски съвет в парламента доклад на ДАНС, според който зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов снимал с телефона си машините и качил кода от тях на флашка.

Стойнов ясно обясни какво точно е направил и как именно по този начин протича нормалната процедура, като обвини ДАНС в лъжа, а ЦИК - в дълго забавяне на важни документи за удостоверяването на машините: Михаил Стойнов е имал право да снима: Стоя зад всичко свършено, с чиста съвест съм (ВИДЕО)

Хвалба с решението на ВАС

От ЦИК прочетоха и решението на Върховния административен съд, което позволи машини на балотажа. Акцентът на комисията обаче падна върху това, че ВАС не определя решението на ЦИК за изцяло хартиен вот на 29 октомври като незаконосъобразно.

Още: ЦИК обяви решението на ВАС за своя победа, ще я "набива в главите" на експертите

"Бихме искали да информираме, че според решенията на съда ЦИК има компетентност за постановяване на обжалваното решение, поради което твърденията за неговата нищожност са неоснователни. Към момента на постановяване на решенията на ВАС липсва надлежно издадено решение от компетентните органи, поради което и решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите на 29 октомври е правилно и законосъобразно", каза Нейкова.

Според решенията на ВАС за провеждане на втори тур с машинно гласуване трябва да се извърши законосъобразна процедура за удостоверяване на съответствието.

Снимка: БГНЕС

ЦИК: Министърът, а не негов заместник, е компетентен

"ВАС приема, че компетентният орган е министърът на електронното управление, а не негов заместник, както в случая са делегирани правомощия, дори със заповед на министъра", заяви председателят на ЦИК.

Става въпрос за делегирането на правомощия от страна на ресорния министър Александър Йоловски на заместника му Михаил Стойнов, който попадна в епицентъра на скандала.

"Молим да не се интерпретират съдебните решения по начин, различен от техния смисъл", заяви още Нейкова.

ЦИК е в кореспонденция с МЕУ и останалите две институции, отговорни за удостоверяването на машините. "Изискали сме информация какви действия ще бъдат предприети, за да се изпълни изискването на закона. Очакваме в спешен порядък предоставяне на методика по удостоверяването, утвърдена от компетентните органи", каза председателят на ЦИК.

"Във връзка с всички медийни публикации и коментари, нека спокойно всеки да си върши работата, за да може изборите на 5 ноември да се организират без излишно, необосновано напрежение", допълни тя и отказа дададе оценка на доклада на ДАНС.

"Оценка на доклада на ДАНС няма да си позволя да направя, но той съдържа достатъчно информация, която да буди недоверие в изборния процес. Ако ЦИК беше разрешила машинното гласуване, каква щеше да е реакцията на обществото и усещането за доверие у българските избиратели?", попита Нейкова.

Още: МЕУ сертифицира наново машините за гласуване, министърът покани ДАНС да наблюдава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика