ЦИК представи разяснителния клип за изборите

15876
ЦИК представи разяснителния клип за изборите
Снимка: БГНЕС

Основният разяснителен клип за начина на гласуване в изборния ден представиха пред медиите от Централната избирателна комисия, предаде БГНЕС.

Клипът е с продължителност около една минута и ще започне да се върти в телевизионния ефир от следващата седмица. Той представлява визуализация на действията, които трябва да извърши всеки избирател, за да бъде зачетен гласът му за евроизборите.

Основната разликата е свързана с нововъведението за номерация на бюлетините, която влезе в сила с новия Изборен кодекс. След като избирателят попълни номерът на желаната от него партия, коалиция или независим кандидат и излезе от тъмната стаичка, членовете на комисията ще сравнят номера на попълнената бюлетина, който се намира в долния десен ъгъл на бюлетината, с този от кочана с бюлетините, ще откъснат листчето с номера и ще го пуснат в специално предвидена за целта кутия.

От ЦИК запознаха медиите и с основните решения, взети в комисията през последните дни. Те касаят решението за определянето на секциите за гласуване извън страната, които ще бъдат 165 на брой в 35 страни. Днес са приключили консултациите с парламентарно представените партии и партиите, които имат членове в Европейския парламент относно съставите на членове на районите избирателни комисии, които трябва да бъдат определени 10 дни преди изборите.

До този момент за наблюдатели на изборите са се регистрирали 12 неправителствени организации и общо 6927 наблюдатели. За провеждане на екзит пол проучвания засега се е регистрирала само една агенция, като срокът както за агенциите, така и за наблюдателите е до деня преди изборите.

На 10 май изчита срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, припомниха от ЦИК. Заявлението се подава в общината по настоящ адрес или на страницата на съответната община чрез електронно заявление. 17 май пък е срокът граждани, които са открили непълноти или неточности в избирателните списъци, да сигнализират за тях.

От ЦИК представиха и умален вариант на изборната бюлетина, която ще бъде малко по-голяма от лист А4. Точният размер и вид няма как да бъде представен пред медиите от мерки за сигурност, посочиха от комисията.

"Бюлетините вече се печатат и това се случва изключително и само в печатницата на Българската народна банка, като колеги от ЦИК всеки ден осъществяват контрол", гарантира говорителят на Камелия Нейкова. Готовите бюлетини ще се получават от печатницата на БНБ в присъствието на членове на съответната областна управа, представители на Районната избирателна комисия, членове на ЦИК и Министерство на финансите. При всички случаи транспортирането на бюлетините ще се охранява от МВР, обясни Нейкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика