ЦИК: Шестмесечният период до изборите се смята от 24 април

5000
ЦИК: Шестмесечният период до изборите се смята от 24 април
Снимка: БГНЕС

На свое заседание Централната избирателна комисия реши, че за дата 6 месеца преди изборния ден се счита датата 24 април 2015 година включително. Това решение на ЦИК е важно за адресната регистрация на избирателите и правото им да гласуват на предстоящите избори за местна власт. На същото заседание ЦИК прие и хронограмата за изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври 2015 г., предаде БГНЕС.

Право да избират и да бъдат избирани като общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място

ЦИК задължава до 26 август, което е 59 дни преди изборния ден, кметовете да съобщават публично и да публикуват на интернет страницата на общините датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на Общинските избирателни комисии.

Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс посочват, че "живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място" е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, както и български гражданин, който има постоянен и настоящ адрес в различни общини или кметства на територията на България. гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на съответната община или кметство, към дата 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите, като променилите адресната си регистрация след тази дата имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци.

"Живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място" пък е този, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община или кметство; български гражданин, който има постоянен и настоящ адрес в различни общини или кметства на територията на Република България; гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на съответната община или кметство, към дата 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите.

ЦИК въвежда нови защити срещу фалшифициране на бюлетините

Централната избирателна комисия (ЦИК) планира въвеждането на нови защити срещу фалшификации на бюлетините за местните избори, които ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика