Цветан Цветанов: Без къртица в службите Брендо не би успял

9306
Цветан Цветанов: Без къртица в службите Брендо не би успял
Снимка: ПП „Републиканци за България“

Бившият вицепремиер и вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че без къртица в държавните служби Брендо не би успял. Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. 

Пред Нова телевизия бившият вътрешен министър, сега вече излязъл от ГЕРБ, разказа спомените си след ареста на Евелин Банев-Брендо в Украйна и задържането му за 20 дни.  

Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност, обясни Цветанов. 

Съдът в Киев остави Евелин Банев – Брендо в ареста

Евелин Банев-Брендо, който е издирван от три европейски държави, е задържан за 20 дни. Това реши районният съд в Киев. Целта е да бъде ...

По думите му през 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата "Кокаинови крале". Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. "През 2008 г. Джорджино - разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в "Евроджъст" в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате - един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на "Евроджъст" и за мащабна международна операция", разказа Цветанов.  

"Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията "Кокаинови крале" е подновена през 2012 година", спомня си Цветанов.  

"Задържането на Брендо беше непланирано в деня, в който се случи в Бургаската област, защото все още имаше доста действия, които трябваше да предприемем по членовете на групата. Но тогава получихме оперативна информация, че Брендо отива да купува играчи. Това досега не е казвано на широката публика. Т.е. отива да си купува служители в правоохранителната система. Тогава колегите успяха да го локализират в едно заведение, в което провеждаше среща. На излизане от Бургас беше задържан. Имахме изключително добра координация с прокуратурата, защото главният прокурор тогава - Борис Велчев, беше запознат с всички детайли", споделя той.  

Тогава разследващите намират и документа на "Евроджъст" в багажника на колата на Брендо. Същият документ, с който той е предупреден през 2008 година, че му се готви арест.  

Правен прецедент: Къде ще бъде екстрадиран Евелин Банев–Брендо?

Евелин Банев, по прякор Брендо, беше задържан в Украйна. В три държави той има ефективни присъди с искане те да бъдат излежани. В Итали...

"Което означава, че действително той е бил абсолютно спокоен, че никой няма да пристъпи към неговото задържане", добави Цветанов.  

Относно отвличането на дъщеря му Лара през март 2013 г. една от версиите според Цветанов е инсценировка или заради неизпълнени задължения от страна на Брендо и това да е знак за нещо, което да се осъществи в последствие.  

"Брендо не е човек, който се занимава с оранжерии и гледането на марихуана. Но по всяка вероятност контактът с лицата, които са били там, вероятно са били международна група в предишен период, и така е намерил място, където да се укрива", каза Цветанов относно задържането на Евелин Банев на 6 септември в Украйна.

Прочетете още по темата: Брендо е издирван с европейска заповед за арест

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...