Цветан Цветанов: Винаги сме били отворени за диалог с Македония

1477
Цветан Цветанов: Винаги сме били отворени за диалог с Македония
Снимка: БГНЕС

Винаги сме били отворени за диалог с Македония. Това заяви във Варна председателят на Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който е сред официалните гости на конгреса на Европейските студенти демократи и ще участва в дискусионните панели на форума, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

„Всички парламентарни групи, 209 народни представители, гласуваха за декларацията за Договора за добросъседство с Македония, с което даваме пълната си подкрепа на премиера Бойко Борисов и на българското правителство, за да може следващата седмица, при срещата между премиера Бойко Борисов и министър-председателя Зора Заев, да постигнем това, което ние сме длъжни да направим - да подобрим добросъседските си отношения с Македония, Македония да вижда своята европейска перспектива, а България, като председателстваща ЕС, да очертае евроатлантическата перспектива на Западните Балкани. Това може действително да ни даде възможност да се представим добре, да бъдем център на вниманието от цяла Европа“, заяви Цветанов.

Цветан Цветанов: Страната ни се движи в позитивна посока

Хоризонтът на парламента е четиригодишен мандат, нормално е председателите на парламентарни групи да работят в една посока и да водят д...

По думите му трябва да се отдаде заслуженото на всички правителства, политици, общественици и анализатори, които са давали винаги позитивен елемент за подобен подход и подобно поведение на България към Македония. „От 1992 година, когато България беше първата държава, която призна Република Македония, ние сме извървели един доста дълъг път. 1999 година имаше също разговори между министър-председателя на България и Македония, за да може да преодолеем и езиковата бариера, спорът, който се водеше. Винаги сме били отворени за диалог с Македония, а политиците са тези, които под една или друга форма искат да насаждат тази омраза, това противопоставяне, защото смятат, че могат да спечелят някакъв политически дивидент в националните избори, които могат да бъдат проведени във всяка една от двете държави. Ние стоим твърдо да имаме добри добросъседски отношения и Македония да бъде част от силна и обединена Европа, заедно със Западните Балкани. Ще работим за тази перспектива“, отбеляза Цветанов. Той заяви, че при ратификацията на договора парламентът отново ще постигне такъв консенсус.

„Убеден съм, защото договорът вече е достъпен за народните представители. Първоначално той беше представен във външната комисия, където се водеха дебатите. Благодаря на Джема Грозданова - председател на външната комисия в парламента, както и на Кристиян Вигенин, който отговаря за председателството. Те направиха възможно тази декларация да бъде подписана. Убеден съм, че всеки си дава сметка от важността да водим смислен дебат по темата и да бъдем с протегната ръка към Македония. Благодаря на всички парламентарни групи, които действително дадоха подписа си и гласа си, за да може да подкрепим правителството, което другата седмица ще има един изключително исторически важен момент в управлението на страната. Това не е само заслуга на министър-председателя и на правителството. Това е заслуга на всички политици, на всички правителства от 1992 година до настоящия момент“, каза още Цветанов.

Той коментира, че ЕК подкрепя и стимулира диалога на Балканите. Според Цветанов това би могло да намали напрежението, което някой през всичките тези години е генерирал умишлено в голямата му част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика