Цветан Василев за Орешарски: Сламеният премиер на Пеевски участва във фалирането на КТБ

4768
Цветан Василев за Орешарски: Сламеният премиер на Пеевски участва във фалирането на КТБ

Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството. С това изказване банкерът Цветан Василев нападна чрез личния си сайт бившия премиер Пламен Орешарски, наричайки го "Сламен Пламен".

Реакцията най-вероятно е провокирана от интервю пред бТВ от началото на юни на бившия министър-председател, предложил депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. В него Орешарски прави съвсем плахи коментари на казуса КТБ, като заявява, че според доклада на международната разследваща компания "Аликс Партнърс" банката не е управлявана добре, че има "много операции, които не са банкови" и че са засечени "фиктивни кредитополучатели". Орешарски дори не споменава името на мажоритарния собственик на КТБ, но въпреки това е предизвикал гнева му, предаде Mediapool.

Цветан Василев няма да се връща скоро - делото му било върнато отначало

Всъщност преди месец и половина Първоинстанционният съд в Белград допусна екстрадиция на Цветан Василев. Това заяви адвокатът на Василе...

В периода 2009 - 2014 година, за който говори Орешарски, "капиталът на КТБ АД, включително и предоставения подчинен срочен дълг, е нараснал с над 330%. В абсолютни числа това представлява над 660 милиона лева. Този капитал е бил достатъчен да осигури стратегията за развитие на банката, увеличението на активите на която е съпоставимо с увеличението на капитала — около 340%. През този период освен редовните одити от външни одитори и от инспекции на БНБ, банката е одитирана и от Goldman Sachs във връзка с придобиването на дял от Оманския фонд. Наред с това, банката е одитирана при подготовката на проспекта във връзка с емисията от облигации на борсата в Дъблин през 2012 г. Нека все пак да напомня, че КТБ АД е единствената българска финансова институция, успяла да емитира облигации на международните финансови пазари. Всъщност КТБ АД беше единствената българска банка с международен рейтинг, потвърден малко преди да бъде фалирана банката", пише Василев.

Цветан Василев, който продължава самоизгнанието си в Сърбия, отказвайки да се върне в България, тъй като нямал вяра в правосъдието й, намеква и за близки контакти и посещения на Пеевски в резиденцията на Орешарски.

"Всъщност, едва ли би трябвало някого да учудва поведението на г-н Орешарски, след като се има предвид активната роля на неговите министри Петър Чобанов и Цветлин Йовчев в атаката срещу банката... А може би и многобройните посещения на Пеевски в правителствената вила по време на краткия му мандат не са били само на добра политическа воля", пише Цветан Василев. По думите му не правителството на Борисов е отговаряло за контрола върху банките, а БНБ, макар че и "съюзниците на Борисов" направили всичко възможно да спрат развитието на КТБ чрез "долнопробни сигнали" до ЕК.

Прокуратурата обвини Василев за ръководене на престъпна група

Повдигнати са обвинения срещу Цветан Василев за това, че е организатор и ръководител на престъпна група, занимавала се с длъжностни п...

Според Василев "сламеният човек несъмнено е съучастник във фалирането на банката".

Пълното изказване на Василев вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика