Цветанов: Тероризмът показа, че няма граници

1961
Цветанов: Тероризмът показа, че няма граници
Снимка: БГНЕС

Тероризмът показа, че няма граници, всяка една държава трябва да бъде отговорна към споделянето на значима оперативна информация. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

По думите му, има сериозен дефицит в общата политика на ЕС. „Намеренията и заявените позиции в последните години е да се борим срещу потенциалните заплахи от тероризъм, взимат се решения, но в последствие няма съпричастност за изпълнение на тези ангажименти от всяка една държава от ЕС. Съответните системи за сигурност в страните трябва да бъдат интегрирани. Имаме обаче една система, която не се използва адекватно от всички”, коментира Цветанов. Според него е нужна много по-голяма солидарност в споделянето на оперативна информация между отделните страни.

Цветанов: Службите ни работят с изключително голяма динамика

Службите ни работят с изключително голяма динамика. Това каза председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществе...

„От най-малката информация, можем действително да предотвратим потенциална заплаха за терористичен акт”, посочи той. Във връзка с разпространеното вчера съобщение за заплаха в района на „Плиска” Цветанов бе категоричен, че на излизането на каквато и да е информация по други канали, а не от институциите на България не трябва да се обръща сериозно внимание.

„Институциите са тези, които трябва адекватно да предприемат необходимите действия, за да проверят един сигнал. В ежедневието си структурите на сигурността проверяват множество сигнали, но те не стават публично достояние, защото няма смисъл да се създава допълнителна психоза”, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

„Не винаги трябва да оповестяваш всеки един сигнал, който си проверил дали е истински или фалшив”, допълни Цветанов. Той обясни информацията, която е била споделена от службите по време на парламентарната комисия в сряда, че данните се разменят по официалните канали, затова не е приел на сериозно разпространеното в социалните мрежи съобщение от американския департамент.

„Знаех, че ако има някаква информация, тя ще постъпи по други канали”, отбеляза Цветанов. „Докато няма официално потвърдена информация от българските институции, молбата ми е да се въздържаме от правене на емоции и търсене на новината, която би могла да заостри общественото внимание. В момента ситуацията е притеснителна и знаете, че целта на един терористичен акт е точно това – да всее психоза и страх”, заяви още Цветанов.

За да има подобна цел трябва да си малък, за да търсиш допълнителна съпричастност, това е присъщо на по-малките партии, които нямат реален политически животи и търсят отклоняване на вниманието от техните си проблеми, защо да хабим енергия да разцепваме някого, при положение че имаме достатъчно ангажименти.

Цветанов: ГЕРБ застава твърдо зад премиера

Ние стоим твърдо зад министър-председателя Бойко Борисов. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседание на ПГ...

Имаме достатъчно много работа в партиен план за да се занимаваме с проблемите с другите партии.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос какво е мнението му относно твърдението на Вили Лилков, че ГЕРБ иска да разцепи ДСБ.

Относно референдума за изборните права Цветанов каза, че "ние трябва да се съобразим с тази воля на тези граждани  и трябва да се проведе референдума преди президентските избори, за да се види каква е волята на избирателите.

Цветанов изрази и мнение, че бъдещият президент трябва да има здраво семейство – звучи като заяждане с Кънев, защо? Аз не зная какъв е неговия семеен профил. Когато един човек е изградил семейство и има отговорност към децата си и съпругата си нормално е той да има такова отношение и към гражданите.

На въпрос има ли вариант да бъде туширано напрежението в МВР Цветанов отговори, че най-най-важното е "да избегнем сътресение в сектор сигурност, да бъдат мотивирани служителите, а не да ги демотивираме. Имаше много различни мнения, но има и становище от БСП и АБВ, че няма да подкрепят законопроекта. Може да направим повече дискусии, за да бъде постигнат баланс в обществения интерес. Надяваме с да постигнем един законопроект, който да е полезен за държавата ", допълни още Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика