Даниел Вълчев: На нас не ни приеха антикорупционния закон, но не напуснахме

6346
Даниел Вълчев: На нас не ни приеха антикорупционния закон, но не напуснахме

Ако ми дадете думата, с удоволствие ще коментирам. Така Даниел Вълчев от Движение България на гражданите с шега се обърна към водещите на сутрешния блок на Нова телевизия, които хем започнаха да му задават въпроси, хем му пускаха да гледа карикатури, с което сами забавиха отговорите.

Според Вълчев Екатерина Захариева ще бъде избрана за правосъден министър, защото по-голяма част от депутатите на Реформаторския блок ще я подкрепят. Същата заявка дойде логично и от ГЕРБ чрез председателя на Правната комисия Данаил Кирилов.

Нели Куцкова: Не си мълча и не се подмазвам, затова не ме избраха

Със сигурност има значение, че съм лице на съдиите - така съдия Нели Куцкова коментира пред Нова телевизия отказа на ВСС да я назначи з...

Големият въпрос обаче е защо Реформаторският блок участва в това управление? Имаше още преди изборите спорове и в крайна сметка надделя мнението, че партньори в ЕНП могат да работят за добро управление, припомни Вълчев.

Нали помните, че дори на първо четене антикорупционният закон на г-жа Кунева не беше приет? Защо тогава ДСБ не напусна, попита Вълчев. Участието в управлението не е като игра в детската градина и като ти счупят играчката, да отидеш да се оплакваш. Говорим за принципи, не за играчки, подчерта „дясната ръка” на Кунева.

Още в началото на година посочих, че разделянето на ВСС няма да мине без промени в Конституцията. Тогава ме изкараха болшевик. Когато бяха внесени промените, коментирах, че са твърде крехки и неамбициозни, припомни Вълчев, визирайки първоначалния законопроект. После се стесни още повече полето с „историческия компромис” и казах, че се радваме на орел в небето, който изглежда като малко врабче и накрая ще се окаже, че не може да лети, добави Вълчев.

Защо при всичко това ДБГ не иззе водещата роля и не направи както трябва? На този въпрос Вълчев отговори, че много хора в Реформаторския блок са си давали сметка, че няма да може да се направи Бог знае какво в Конституцията. Просто е – вижте разположението на политическите партии в парламента. Направи се малка стъпка – раздели се ВСС, но това разделение ще започне да действа чак след две години, за което сега не говорим, подчерта Вълчев. Той директно заяви, че по предложението за съотношенията в съдийската и прокурорската колегия от „историческия компромис” ДБГ е гласувало „за”, а по предложението на АБВ „въздържал се”, за да се разграничи от истеричното говорене. Не по-малко важно беше явното гласуване, но то беше изоставено от историческия компромис, припомни Вълчев.

Студентите за съдебната реформа: Направихте компромис с доверието ни

С изключително остра и заклеймяваща позиция излязоха студенти в СУ "Св. Климент Охридски" заради съдебната реформа. Младите хора директ...

Съжаляваме и се надяваме, че ДСБ ще намери сили, за да запазим единството на Реформаторския блок, посочи още Вълчев. Дали ще има предсрочни избори зависи от големите политически сили. От случилото се на местните избори не усещам промяна в настроенията, за да видим нещо различно като политическа картина, каза дясната ръка на Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика