Дано сигналът от ЕК отекне в кабинета на Цацаров, надява се Христо Иванов

2783
Дано сигналът от ЕК отекне в кабинета на Цацаров, надява се Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

За първи път се преминава психологическата граница, в която Европейската комисия започва да говори за непосредствена перспектива за разделяне на България от Румъния. Това коментира бившият правосъден министър Христо Иванов по повод възможността ЕК да прекрати наблюдението върху Румъния в областта на правосъдието заради добрите й резултати в борбата с корупцията, а България, от друга страна, вероятно да остане под мониторинг.

По думите му това е изключителен важен сигнал и трябва да бъде разчетен правилно.

Христо Иванов за една "славна" година: Това (би трябвало да) е моментът на истината в София

Юнкер е обявил готовност за прекратяване на европейския мониториг за Румъния заради добрите им резултати от борбата с корупцията. Бълга...

„Надявам се този сигнал да отекне достатъчно ясно в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. Той е централна фигура в тази ситуация. Борбата с корупцията по високите етажи на властта е централен прерогатив именно на държавното обвинение, а той е негов лидер”, заяви още бившият правосъден министър пред bTV.

Според него това е сигнал, който не идва просто от главата на Жан-Клод Юнкер, а от страните-членки, и показва „ножицата”, откъсването между България и Румъния. Основната тема на механизма и на доверието между страните-членки в ЕС е способна ли е страната да налага закона, включително като се бори с корупцията по високите етажи на властта. Tова е областта, в която румънците имат трайни добри резултати.

"По един или друг начин румънската политическа класа разбра, че трябва да смени правилата на играта. Време е и в София това да се разбере", отбеляза Иванов.

Трябва да се престане с имитациите, с опита за замазване на очи, и да започнем дълбоки реформи, е мнението на бившия министър.

Във връзка с обвиненията срещу знакови политици като Цветан Цветанов и Христо Бисеров той подчерта: „С шум се повдигнаха и с абсолютна тишина се разпадаха в съдебната зала или дори преди да стигнат до нея и за това никой не пое никаква отговорност”.

Маргарита Попова: Христо Иванов нямаше покритие за поста си, Екатерина Захариева също

Христо Иванов беше министър с много амбиция, искаше да постигне много за кратко време. Нямаше как да има покритие на тази амбиция, защ...

По думите му нито един от тези казуси не е довел до конкретна последица в рамките на прокуратурата.

„Освен повдигнатите обвинения има и множество други казуси, които стават обществено достояние, точат се с години, и много други фигури, които изглежда остават недосегаеми за закона”, заяви Иванов. По тези скандални казуси и недосегаеми фигури да започне да се работи, категоричен беше той.

Докато не разкъсаме този модел на срастване между политическа, икономическа, медийна власт, няма да можем да се откопчим от това състояние, допълни Иванов.

Правителството може да поеме ясен ангажимент за реформа на прокуратурата, отбеляза още бившият правосъден министър.

„Българските граждани очакват от Брюксел да ги освободи от олигархията. Нека да не бъркаме патриотизма със слугинажа към олигархията. Патриотично е и отговорно, когато си български министър, да направиш всичко възможно да освободиш страната от олигархията и корупцията”, посочи още Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика