Давутоглу е резервиран относно писмено споразумение за превозвачите

15116
Давутоглу е резервиран относно писмено споразумение за превозвачите
Снимка: БГНЕС

Има напредък с превозвачите, но засега няма база за писмено споразумение. Освен това благодаря на българските власти, че овладяха напрежението в Пловдив, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу след срещата си с българския външен министър Кристиян Вигенин.

Трябва да се уважава миналото, защото България и Турция имаме обща перспектива и смятам, че положително ще разрешим тези въпроси, преди проблемите да са се разраснали, каза Давутоглу. Ние сме съседи гледаме положително на бъдещето, поели сме задачи в НАТО, ще работим в близко сътрудничество и ще разширяваме диалога помежду си, за да има мир на Балканите, каза още гостът. Давутоглу благодари на България, която подкрепя Турция за членство в Европейския съюз.

До дни очакваме да се подпише споразумението за тристранния граничен център между България и Турция, каза пък външният министър Кристиан Вигенин, цитиран от БГНЕС.

Вигенин продължи да коментира темата за овладяване на бежанския поток като допълни, че в София предстои посещение на министъра на вътрешните работи на Турция, като датата предстои да се уточни, но работата по споразумението де факто е приключена. Продължават и преговорите за споразумението за съвместно наблюдение на границата, каза Вигенин. Според него те ще получат допълнителен стимул след днешното посещение на турския външен министър. Набелязаните стъпки през миналата година между двете страни една по една се постигат, констатира Вигенин.

Следим развитието на събитията в Крим, тъй като Украйна е съседка на Турция, защото работим в сътрудничество с украинците и държавата е наш важен партньор, продължи Давутоглу в коментар на другата актуална тема. За нас е важно да се запазят мира и стабилността на Украйна в полза на нейното демократично бъдеще. Крим е врата на Украйна към Турция и врата на Турция към Украйна, заяви той. Призоваваме лидерите на живеещите там общности да запазят мира в името на благоденствието на хората. Планирам посещение в Украйна в близките дни, заяви още Давутоглу.

Турският външен министър прогнозира, че турските инвестиции в България могат да се увеличат от 5 до 10 милиарда, като не уточни валутата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика