Дебатът между Йончева и Габриел - много статистика

8495
Дебатът между Йончева и Габриел - много статистика
Снимка: БГНЕС

Замеряне и цитати от доклади на ЕК, на кредитни агенции – това беше основният акцент в дебата между водачите на евролистите на БСП Елена Йончева и на ГЕРБ Мария Габриел.

Преди началото на дебата избухна спор дали Борисов нарушава закона. Според Йончева и БСП има нарушение, защото премиерът бил председател на предизборния щаб на ГЕРБ, а това е нарушение на закона. Това е все едно да си треньор на един отбор и да си съдия на мача, подчерта Йончева. Габриел не се съгласи, защото това било предизборен щаб за комуникация с другите партийни лидери, не със структурите на ГЕРБ и обвини президента Румен Радев, че не е равноотдалечен от всички партии. Йончева обаче каза и, че няма основание да счита, че Габриел не е честен човек. Припомняме, че за Габриел преди време излязоха данни колко евтино ѝ е излязло общинско жилище в столичния квартал "Лозенец".

Нов сигнал дали Пеевски може да се кандидатира за евродепутат – до прокуратурата

Макар Върховният административен съд (ВАС) да не видя нередност в това, че ЦИК реално проверява само по адресна регистрация т.е. не фак...

Моята битка повече от 2 години е с липсата на справедливост, с корупцията, които са причина за бедността. Битката трябва да се изнесе в Брюксел, след като години в България се наливат милиарди, но в България бедността се увеличава всяка година, каза Йончева за основанието си да се бори за място в Европейския парламент пред Нова телевизия. Не съм прекъсвала връзката си с хората 10 години и съм фино запозната с механизмите в Европа, защото съм била евродепутат. Това основание посочи Габриел за кандидатурата си за евродепутат.

Последва спор колко точно сме бедни и корумпирани според докладите на ЕК – 2/3 от сигналите за корупция в България не се разследват, настоя Йончева. Силната динамика на растежа в България предоставят възможност за преодоляване на оставащите структурни предизвикателства, опонира Габриел с цитат от последния доклад на ЕК за България. Йончева отвърна с друг пасаж за корупция и как правоприлагащите органи не прилагат законите, като Габриел отвърна, че правоприлагащите органи не са работили както трябва. ОЛАФ е направила проверки на над 52 000 случая на корупция и под 1,8% от тях касаят България, продължи Габриел и добави, че с налагането на финансови корекции парите се връщат от нарушителите, не от българските данъкоплатци. Ако имаше ИСУН преди няколко години, нямаше да го има скандала с къщите за гости, защото публично щеше да се вижда има или няма гости, даде друг аргумент Габриел.

Стигна се и до спор дали в доклад на Световната банка е казано, че България губи 22% от БВП заради корупция. А по въпроса с фалшивите новини Габриел благодари на медиите за "Апартаментгейт", както направи няколко пъти Бойко Борисов, но Йончева напомни, че скандалът с апартаментите е тръгнал от "Радио Свободна Европа".

Що се отнася до идеята за абсолютна минимална европейска заплата, Габриел каза, че е невъзможно на паневропейско ниво, но може да стане на национално ниво. Йончева не се съгласи и посочи, че предложението на БСП е минималната европейска заплата да е поне 60% от средната европейска заплата. В Румъния минималната заплата е 446 евро, средната е над 1000 евро, а тръгнахме заедно, напомни Йончева и поиска да бъде направена оценка на стандарта на живота, за да отговаря заплатата именно на него. Ако не догоним ЕС, ще станем периферия, а това означава орязване на програми и средства, убедена е Елена Йончева и даде статистика – че усвояването на еврофондовете ни е само 27%, най-ниското в региона. Следващото предложение на ЕК е 8% увеличение на кохезионните средства за България, при общо цялостно намаляване на средствата за ЕС, похвали Габриел резултатът от усилията на управлението начело с ГЕРБ пред Брюксел.

Радан Кънев: Евродепутатът не е чиновник, той е представител на нацията си

Евродепутатът не е чиновник. Той е представител на нацията си и на всички европейски граждани. Въпросът за доходите е най-важен за бълг...

Г-н Борисов има уникален принос към икономиката, като гони хората навън – над 80% от обществените поръчки се правят за конкретни печеливши, цитира Йончева браншова статистика. А Габриел заяви, че голямата имиграция е през 1990-1992 година и трябвали 25 години, за да може да има статистика като миналата година – повече връщащи се българи, отколкото заминаващи.

Йончева мина и на друга тема – как се обезлюдява България и как евросредствата по Програмата за развитие на селските райони отиват главно за под 100 компании и селски производители. Това е европейска политика – не трябва 70% от средствата по Общата селскостопанска политика (ОСП) да отиват при толкова малко хора, настоя червеният кандидат и подчерта, че сега предстои нов програмен период и трябва да има преразпределение. А Габриел отговори със статистика на ЕК колко много фермери получили европейски средства. Трябва да се борим срещу правилото "80 – 20" – 80% от евросредствата да отиват при 20% от селскостопанските производители, затова – обща позиция и таван на субсидиите, настоя кандидатът на ГЕРБ.

Относно бъдещето на Европа, Йончева посочи, че големият проблем е, че няма обща външна политика и отбрана, няма сигурност на общите външни граници на ЕС. А Габриел подчерта, че има силен ангажимент по отношение на охраната на границите и мигрантската криза – с още 10 000 души персонал във Frontex. Дали сме заявка в следващия бюджет на ЕС за 21 млрд. евро за мигрантска политика, като ще има инструмент за отпускане спешно на средства при пик на мигрантската криза, както и много ясна борба с трафикантите на хора, настоя кандидатът на ГЕРБ и добави, че мисли, че това може да се отстоява заедно. Много добре звучи, но като видите как за минути оградата по границата с Турция се прескача от бременни жени, като е ясно, че камерите там не работят – неслучайно границата стана обект от национално значение след тези разкрития, за да не може да се снима, как да вярваме, опонира Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика