Демерджиев се похвали с напредък към Шенген пред унгарския си колега

2016
Демерджиев се похвали с напредък към Шенген пред унгарския си колега
Снимка: Министерство на вътрешните работи

За България присъединяването към Шенген остава ключов приоритет. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред унгарския си колега Шандор Пинтер, като благодари на страната му за подкрепата, която ни оказва за членство в Шенгенското пространство.

Ръководителят на МВР води българска делегация в Будапеща на работно посещение по покана на Пинтер.

Испания ще подкрепи България за Шенген

Испания потвърди подкрепата си за членството на България в Шенгенското пространство, бъдещото председателство на Съвета на ЕС ще продъл...

В рамките на проведените двустранни разговори Демерджиев подчерта, че е осъществен постоянен диалог с Австрия и Нидерландия, които наложиха вето и оставиха България извън Шенген на 8 декември 2022 г. Аут остана и Румъния, като тя бе блокирана единствено от Австрия, а Хърватия влезе в Шенгенското пространство.

Сега Демерджиев каза, че се работи в посока промяна на позициите на Виена и Амстердам. „Изпълняваме план за действие с Австрия за превенция на нелегалната миграция с акцент борбата с мрежите за контрабанда на мигранти. Изяснихме до голяма степен исканията на Нидерландия и имаме готовност да предоставим нужните аргументи за промяна на тяхната позиция", заяви той, цитиран от пресцентъра на МВР.

Двамата вътрешни министри обсъдиха миграционната обстановка, която остава динамична. Демерджиев подчерта, че през изминалата година натискът към България е бил четири пъти по-висок спрямо предходната, а от началото на 2023 г. опитите за нелегално преминаване на вход са с близо 42% повече в сравнение със същия период на 2022 г.

Той посочи, че най-чувствителна остава българо-турската граница „Очакваме решението на Европейската комисия за допълнителната финансова подкрепа за техническото обезпечаване на границата след проведените технически мисии за оценка на нуждите“.

Николай Милков: Възможно е България да бъде разделена от Румъния за Шенген

Наесен България би могла да бъде част от Шенген. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков. По думите му, за да се случи ...

ОЩЕ: ЕС реши: Дава пари на България за камери и охрана по границата, не и за ограда

Вътрешният министър запозна унгарския си колега със стартиралия през март пилотен проект с ЕК за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница, по който страната ни работи в тясно сътрудничество с европейските партньори и отговорните институции. Във връзка с ефективното противодействие на контрабандата на мигранти двамата министри се обединиха около необходимостта от още по-засилено взаимодействие между всички държави членки, както и с държавите на произход и транзит. Министър Демерджиев сподели, че съвместно с Европол работим по създаването на целева оперативна група с цел още по-ефективен обмен на информация и координация на съвместни операции срещу каналджийските мрежи и бърз отговор на заплахите за сигурността като цяло.

„Амбицията ни е да се включат всички заинтересовани държави членки на ЕС, работим и за привличане на Турция и Сърбия“, допълни той.

Българският вътрешен министър потвърди категорична подкрепа към инициативата на Унгария за демарш към ЕК за увеличаване на средствата за гранично управление в контекста на прегледа на Многогодишната финансова рамка.

Шолц: Румъния положи усилия и заслужава да влезе в Шенген тази година

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви на съвместна пресконференция с президента Клаус Йоханис, че Берлин напълно подкрепя Румъния за пр...

В срещата участваха още заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър, главният секретар на МВР Петър Тодоров и директорът на ГД „Гранична полиция“ Росица Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика