Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, няма да има решение с блокади

5032
Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, няма да има решение с блокади
Снимка: БГНЕС

"Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение". Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя, тъй като от КНСБ отказаха да отидат в Министерски съвет.

"Затова поканихме днес синдикалните организации, но те засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, всички трябва да са готови за откровен разговор", категоричен бе той.

Още: Денков призова партиите да не злоупотребяват със страховете на хората

"Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лева в определени региони. Тези средства са предвидени за развитие на тези региони. Те са налични, но трябва да ги поискаме по подходящия начин, спазвайки европейските правила", подчерта Денков.

"Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие мощности за производство на ток от въглища. Те очертават какво България ще направи с парите за развитието на районите", добави той. "Предадохме териториалните планове на последната възможна дата. Те трябва да получат одобрение до 31 декември. Ние предадохме последни. Имаме два месеца за преговори. Искаме разговори със синдикатите, за да подготвим аргументи", добави премиерът.

Още: "Лъжци и продажници": Трети ден продължават блокадите на енергетиците срещу властта

"Не говорим за друга дата освен 2038 година. Това е годината, преди която няма да спре производството. Имаше искания от протестиращи да отпадне датата за 2026 година за ТЕЦ "Бобов дол". Тя е премахната от предадените териториални планове. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи", категоричен е министър-председателят. "Дори когато след години спре производството на електроенергия от въглища, централите ще продължат работата по рекултивация на териториите поне още 5 до 10 години след затварянето", уточни той. "Ще държим вратата отворена за преговори – не виждам какво повече можем да направим", обясни Николай Денков.

"Има доста представители на синдикатите, които имаха готовност да дойдат на среща, но имаха притеснения как ще изглежда от погледите на протестиращите. Когато някои иска уважение, трябва да прояви уважение. Може би е добре да поясня, че има разногласие между синдикатите как да се подходи по предложенията, които имаме. Има разногласия за социалните пакети. Затова ни трябват преговори. Без преговори винаги могат да кажат – на нас това не ни харесва", категоричен бе премиерът.

Още: Губим 4,4 млрд. лв., ако не изпратим териториалните планове на ЕК

Той посочи, че с предаването на документите, преговорите с Европейската комисия тепърва започват, като отбеляза, че ще се водят преговори в частна "Енергетика" в ПВУ. Премиерът отбеляза, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъдеще на хората в тези региони.

Той отново заяви, че ние сме последни в тази дейност по предаване на Териториалните планове и имаме точно 2 месеца преговори с ЕК. "Няма да има решение с протести или блокади и волно или неволно подклаждане на политически амбиции, да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой освен правителството и синдикатите заедно не може да се справи с тази дълго отлагана задача", добави още Денков.

Още: След обвиненията: Министерство на енергетиката с важно уточнение за териториалните планове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика