Денков: Зам.-министър Стойнов е направил някакви административни нарушения

5480
Денков: Зам.-министър Стойнов е направил някакви административни нарушения
Снимка: Пресцентър на ПП

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил "някакви административни нарушения", но те не могат да са причина за отмяна на машинното гласуване. Това мнение изрази премиерът Николай Денков.

Днес предстои той да разговаря с министъра на електронното управление Александър Йоловски, за когото се появи информация в публичното пространство, че му е назначена охрана. Денков очаква да получи и по-подробна информация за действията на заместник-министъра, споменат в доклада на ДАНС, довел до отмяна на машинния вот на първи тур на местните избори. Още: Михаил Стойнов е имал право да снима: Стоя зад всичко свършено, с чиста съвест съм (ВИДЕО)

Българските заложници на "Хамас"

Той даде и по-подробна информация за двамата от заложниците на "Хамас" и отговори на въпроса на вицепрезидента Илияна Йотова дали имат български паспорти.

"Те са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията".

Вчера тя коментира пред журналисти: "Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да получат такива, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство".

Премиерът обаче увери днес, че всичко, което може и трябва, вече е сторено.

Той подчерта и, че преди две седмици не е знаел за български заложници, каквато информация се появи в медиите. "Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел", подчерта Денков.

Скандалът с ДАНС

Премиерът коментира и въпроса с искането му да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев

"Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има законови мотиви защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус, толкова по-добре. Това, което мога да направя, е да спазвам закона", каза Денков и допълни:

"В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е на правителството и лично моя. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента". Още: Преди да е прочел мотивите: Радев намекна, че няма да отстрани шефа на ДАНС

Ротацията с Габриел

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, Денков посочи, че се надява да се стигне до размяната, "защото имаме програма, която трябва да изпълним".

"Дали ще стана премиер зависи от това дали има ясно разписани приоритети - повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 г. Тогава с удоволствие бих се включил отново".

Според Денков трябва да има лидерска среща относно вътрешнополитическата обстановка в страната сред проведените местни избори за кметове и общински съветници.

"Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък", призова премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика