Депутати питат министри: Колко обществени поръчки пуснахте през последния месец?

1672
Депутати питат министри: Колко обществени поръчки пуснахте през последния месец?
Снимка: БГНЕС

Народните представители от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ внасят днес в деловодството на Народното събрание 17 въпроса към всички министри в оставка.

Тримата депутати питат:

1. Какъв е броят и на каква обща стойност са възложените обществени поръчки от ръководеното от Вас министерство и от ведомствата, на които то е принципал през периода 15.11.-15.12.2015г.?

2. Какъв е броят и на каква обща стойност са възложените обществени поръчки от ръководеното от Вас министерство и от ведомствата, на които то е принципал през периода 15.11.-15.12.2016г.?

3. В случай, че общата стойност по т.2 надвишава тази по т. 1, на какво се дължи това?

4. Какъв е броят и на каква обща стойност са обществените поръчки, които ръководеното от Вас министерство и ведомствата, на които е принципал, планира да обяви до края на 2016г?

5. Какъв е броят и на каква обща стойност са стартираните вече обществени поръчки, за които изтичат сроковете за възлагане /подписване на договори/ от ръководеното от Вас министерство и ведомствата, на които е принципал до края на 2016г.?

Повод за поредицата въпроси са серия от сигнали, че правителството в оставка възлага необичайно висок брой обществени поръчки през последния месец. Именно затова депутатите настояват всеки министър да им предостави съпоставка на възложените обществени поръчки в края на 2015 и в края на 2016 година. Във въпросите си те изискват още и информация за планираните за възлагане обществени поръчки през оставащите 2 седмици от годината.

„Предвид, че настоящото правителство е вече близо месец в оставка и всеки момент се очаква назначаването на служебен кабинет, е логично то да провежда процедури и да възлага поръчки само за най-належащите доставки“, пишат депутатите в своята поредица от въпроси.

В социалните мрежи народният представител Петър Славов изрази безпокойство, че е възможно удължаването на периода на работа на правителството в оставка и на „безвремието“ между две легитимни правителства да се използва за нецелесъобразно и необезпокоявано изразходване на публични средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика