X
 
 

Депутатите не чуха призивите за къмпингуването и преодоляха президентското вето върху закон

1943 4
photo of Депутатите не чуха призивите за къмпингуването и преодоляха президентското вето върху закон
Снимка: БГНЕС
Депутатите отхвърлиха президентското вето и отново подкрепиха оспорените от държавния глава два параграфа от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Промените бяха приети повторно с гласовете на 143 народни представители, а депутатите на БСП бяха единствените, които подкрепиха президентското вето с аргумента, че обществото трябва да бъде успокоено и призоваха за широк обществен дебат по темата.

ГЕРБ и НФСБ против президентското вето за къмпингуването

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие трябва да бъде подкрепен и ветото да бъде отхвърлено. Това каза народният представит...

Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание. С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни.

Свободното къмпиране продължава да бъде забранено в 2-километровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да бъдат обособени специални зони, където да се практикува то. Това обаче няма да стане през този сезон.

При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв.

Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г.. Според държавния глава, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

В мотивите си той припомня, че тази промяна беше предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което според него оставя без отговор редица въпроси. Президентът подчертава още, че ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се практикува, все още не са определени.

Кое е по-вредно: палатката в гората или джипа на плажа, пита червен депутат

"Със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се създава усещане за двоен стандарт - палатката в гората или джипа на плажа е по...

Обсъждания

По време на дебатите в подкрепа на президентското вето се обявиха единствено от „БСП за България“. „Според Конституцията гражданите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и благоприятна околна среда“, заяви депутатът Крум Зарков, но подчерта, че освен това право, всички хора имат и задължението да опазват природата.

„Нито президента, нито протестиращите, нито къмпингуващите, нито ние като опозиция, оспорваме факта, че трябва да има ред в начина, по който тази туристическа дейност се осъществява“, допълни още той. Според Зарков с промените в закона се създава впечатление, че той е по-строг към определена от група от хора, които нямат икономически и политически ресурси, каквито имат други хора. „Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа? Боклуците от къмпингуване или тоновете строителни отпадъци, които са зарили Черноморието? Създава се усещане за двоен стандарт“, смята народният представител.

В защита на промените се обявиха от „Обединени патриоти и ГЕРБ “. „Този закон трябва да бъде подкрепен и ветото да бъде отхвърлено“, заяви от трибуната Христиан Митев от НФСБ. Според него няма никакъв проблем в това, че оспорваните от президента текстове са приети между двете четения на законопроекта, защото такава възможност е предвидена в правилника за работа на парламента.

Според Димитър Бойчев от ГЕРБ пък съществува неразбиране в промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. „Към момента няма абсолютно никаква регламентация към т. нар. свободно къмпингуване. Моите уважения към тази група от хора, но всички ние се съобразяваме с някакви правила“, отбеляза той. Според него Черноморските общини харчат немалък ресурс за сметосъбиране след къмпингуващите през летния сезон. „Каня всеки, който има желание, да отидем на място, за да види за какво става въпрос. Към момента България е единствената страна членка на ЕС, където ползването на чужди права без задължения не се санкционира. Такива свободно къмпингуващи се настаняват в частни, държавни или общински имоти и по никакъв начин местните власти нямат правомощия да се намесят“, отбеляза той.

Заради промените в ЗУЧК любители на къмпингите поискаха помощ от Манолова

Протестиращи любители на къмпингите изпратиха писмо становище до Националния омбудсман Мая Манолова, с което се възмущават от поправкит...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Който и да дойде да ме накара да си вдигна палатката ще го съдя персонално, че нарушава правата ми. Не инсититуцията или държавата, а него. След това ще съдя и държавата.
 • Елена 2 Елена преди 1 месец Профил на трол?
  Не може разни еколози да тъпчат и мърсят природата, а после да се изявяват като нейни защитници.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Забрана на политическите партии в бг завинаги...нека сидеров да го поиска и внесе в парламента за гласуване....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А какво ще яде тогава тоя миндил?
  : 0 !
missing image
3-те зодии, които НЕ прощават

Има хора, които не прощават и вечно помнят хората и действията им, които са ги обидили или наранили. Тези хора определено могат да бъдат наречени...