Депутатите с промени в НПК, защитаващи арестантите

5099
Депутатите с промени в НПК, защитаващи арестантите
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). "За" измененията гласуваха 164-ма народни представители от всички парламентарни групи, нямаше "против" и въздържали се.

Полицаите, провели т.нар. разузнавателна беседа със задържан, вече няма да може да бъдат разпитвани като свидетели по делото срещу него, предвиждат текстовете.

С тях се въвеждат и допълнителни гаранции за правото на защита, когато арестът е извършен не от служители на МВР, а от ДАНС или по Закона за митниците, както и за първи път на законово ниво се регламентира задължението за предоставяне на обвиняемия и на защитата му на материалите от разследването при разглеждането на мярката му за неотклонение. Още: Според държавата, ако детето ти го няма, трябва да се сетиш да провериш арестувано ли е

Едно от ключовите изменения, които се предлагат в НПК, е въвеждане на изрична забрана лицата, които са извършвали "разузнавателни беседи по смисъла на Закона за Министерството на вътрешните работи", да бъдат свидетели, включително и когато протоколите за извършените от тях действия не са изготвени при условията и по реда на НПК.

Така се слага край на една практика, заради която България беше осъдена в Страсбург, тъй като погазва правото на справедлив процес. При нея със задържания се провежда беседа в полицията преди формалното образуване на наказателно производство и преди повдигане на обвинение и без адвокат. Разказаното от арестанта, на практика става дума за самопризнания, след това се скрепява като доказателство в процеса чрез разпита на полицаите, провели беседата. Още: Законово предложение - за кражба на кола вече да се влиза директно в затвора

Право на адвокат при разпит

Освен това с измененията се разширява правото на защита на свидетелите в наказателния процес. Новите текстове предвиждат свидетелят да има право да се яви на разпит с адвокат, както и да се консултира с адвокат, ако смята, че с отговора на поставения въпрос се засягат правата. "При направено искане разследващият орган или съдът осигурява тази възможност. Неявяването на адвокат без уважителна причина не е пречка за провеждане на разпита", се казва в промените.

Доказателства

С друга важна промяна, която правителството предлага, се регламентира изрично предоставянето на обвиняемия и на неговия защитник възможност за запознаване с доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение задържане под стража. Още: НПК ще сложи край на бягството от закона

„В сега действащото българско законодателство е предвидено общо задължение на компетентните органи да предоставят достъп до материалите по делото на задържаното лице. Съгласно чл. 227, ал. 8 от НПК в досъдебното производство обвиняемият има достъп до всички материали след приключване на разследването. Едва на този стадий се предоставя достъп до всички материали, с които разполага разследващият орган. В съдебната фаза по смисъла на чл. 55 от НПК обвиняемият има право да се запознае с всички материали по делото и да направи необходимите извлечения. Европейската комисия констатира, че липсват обаче достатъчно ясни разпоредби относно предоставянето на необходимата информация на задържаните лица, с които на ранни етапи от развитието на производството правата им да са гарантирани пълноценно“, изтъкват вносителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика