Депутатите тръгват на курсове по английски и немски

14953
Депутатите тръгват на курсове по английски и немски
Снимка: БГНЕС

Депутатите тръгват на английски и немски. За усъвършенстването на чуждоезиковите им познания парламентът е заделил близо 80 000 лв. Според обявената преди броени дни обществена поръчка за ограмотяването на народните избраници и на чиновниците в НС те ще преминат курс по езика, който са предпочели да учат, с общо времетраене от 750 учебни или малко над 560 астрономически часа. Законотворците ще започнат от А и Б, със сричане на азбуката, а на финала би трябвало да могат да общуват свободно с чужденците, съобщава "Монитор".

Те ще бъдат обучавани съгласно общоевропейската езикова рамка като стартират от нивото за начинаещи A1, преминат през A2, B1 и B2, и получат тапия след успешно завършено C1. Всяко от петте нива ще продължи по 150 учебни часа. По-напредналите, които вече са преминали такива курсове, като зам.-шефката на НС Мая Манолова например, ще могат да запишат специализиран английски ­ за юристи и за работа с институциите на ЕС. Те ще трябва да залягат над учебниците не по-малко от 60 и не повече от 120 учебни часа на ниво, чийто брой пък ще бъде едно или две.

НС няма да работи заради липса на кворум за втори пореден ден

Само 104 депутати се регистрираха при първия опит за събиране на кворум днес в Народното събрание. Заради неуспеха председателят на па...

За да се гарантира, че депутатите ще попият от материала, са заложени куп изисквания към мераклиите да ги изучат. Те ще трябва да представят методологията си на обучение и съдържанието на учебните помагала, които народните представители ще трябва да заплатят от джоба си. Освен това ще трябва предварително да опишат предвидените писмени и устни упражнения, оценка на знанията, както и разработят поне 4 план-програми с различно разпределение на часовете и учебния материал

От безплатните курсове обаче ще се възползват вероятно законотворците от следващото НС, тъй като парламентарно представените формации се договориха за предсрочни избори на 5 октомври. Междувременно неофициално се заговори, че на втория тур от преговорите между тях на „Дондуков” 2 ще се обсъждат евентуални имена на министри от бъдещия служебен кабинет.

Освен че ще плати 80 бона за чуждоезиково обучение на депутатите, в същото време парламентът е заделил същата сума и за преводачески услуги.

Както писа „Монитор”, МВР също организира специализирани курсове и уроци по английски за разследващите полицаи. През подготовката ще преминат около 1500 ченгета. Цялото обучение ще глътне крупната сума от близо 1 млн. лв., които ще бъдат осигурени от ОП „Административен капацитет”.

Нова седмица, нищо ново - НС отново не събра кворум

Парламентът отново няма да заседава днес поради липса на кворум.  Първоначално в пленарна зала се регистрираха 104 народни предст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика