Депутатските заплати: ГЕРБ иска замразяване, ВМРО - заплати наполовина, "Воля" - минимална заплата*

7831
Депутатските заплати: ГЕРБ иска замразяване, ВМРО - заплати наполовина, "Воля" - минимална заплата*
Снимка: БГНЕС

Замразяване на заплатите на депутатите, но от 1 април – това е предложението на парламентарната група на ГЕРБ. Съгласно предложението, заплатите на депутатите, министрите и някои други обвързани със средната заплата в държавния сектор възнаграждения като заплати на директори на агенции, не могат да са по-високи от нивото от декември, 2019 година, докато трае извънредното положение. Засега това значи до 13 май.

Предложението беше направено от бившия здравен министър Десислава Атанасова, която го видя като "съпричастност" с българските граждани. Йордан Цонев от ДПС пък обяви, че Движението подкрепя ГЕРБ и всякакви други предложения, несъобразени с движението на средната заплата в страната са популизъм (бел. ред. - депутатът "забрави" да каже, че формулата за депутатската заплата касае три средни заплати в обществения сектор т.е. публичния, а не частния). Но Цонев поиска поправка - спестените пари да не останат в бюджета на Народното събрание, а да бъдат внесени по сметка на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса. "Може да не е в края на годината, може при изрично решение на Народното събрание и сега", добави Цонев. Менда Стоянова подкрепи идеята и направи предложенията за съответните поправки, като обвърза обаче и "лицата, чиито заплати са свързани с депутатските".

Междувременно от ВМРО поискаха повече – намаление на депутатските заплати наполовина, докато има извънредно положение. Депутатът Юлиан Ангелов направи предложението още във Facebook, като от партията припомниха какво предлагали през 2018 година, но тогава не било прието: "Основното месечно възнаграждение се преизчислява ежегодно от 01 юли с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителният доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година".

Искаме формула за заплатите, която да не дразни хората, обясни Ангелов от парламентарната трибуна. Той поиска и другите постове в държавата и общините да проявят солидарност с намаление на заплати, а не хората да гледат само депутатите. По думите му, сега се говори за решения на парче, но се оказа, че ВМРО всъщност не са внесли предложение по надлежния за това ред, възприет в Народното събрание.

БСП също поиска реакция за заплатите на депутатите - тя да е равна на три пъти минималната заплата, а не три пъти средната, но както и ВМРО искането е за намаляване. Стигна се до поредна размяна на реплики - Корнелия Нинова обясни за социалната несправедливост с депутатските възнаграждения, но Лъчезар Иванов от ГЕРБ я попита колко заплата е взела, когато БСП бойкотираше и не влизаше в зала, както и като зам.-министър в Тройната коалиция в колко борда е участвала, какви пари е вземала и колко е дала "на бедния български народ"!

Партията на Веселин Марешки "Воля" също пожела намаление на основното месечно възнаграждение - от 1 април до края на извънредното положение заплатите на депутатите да са на ниво минимална работна заплата. Предложението беше представено от Пламен Христов, Марешки уточни, че предложението не било само за извънредното положение, а и след това. Наложи се Кръстина Таскова от "Воля" да обяснява, че имало второ предложение на "Воля" и веднага след извънредното положение то да бъде гласувано и да влезе в сила - да си останела минималната работна заплата. * А малко след 14:30 часа Марешки обяви, че е готов да приеме депутатската заплата да е равна на една средномесечна заплата в публичния сектор.

За финал НФСБ пък предложи депутатите да работят без заплати за времето на извънредното положение.

Предвид различията в предложенията за намаляване едва ли ще има единство в подкрепата да бъде намалена депутатската заплата, защото се предлагат различни неща. "Цакаме се с топла бира", многозначително каза Александър Сабанов от ВМРО. Няколко други депутати - например проф. Станилов от "Атака", също отбелязаха, че дебатът, който продължи 2 часа, е срамен, защото е по-важно да се гласува актуализацията на бюджета и редицата промени в Закона за извънредното положение.

Припомняме, че съгласно новия правилник на Народното събрание, дневният ред се гледат първо всички точки от дневния ред, а 30 минути след приключването се гласува точка по точка, като депутатите гласуват на две групи, за да няма струпване на хора в пленарната зала.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика