Димитър Делчев пред Actualno.com: При машинното гласуване има нула невалидни бюлетини (ВИДЕО)

1413
Димитър Делчев пред Actualno.com: При машинното гласуване има нула невалидни бюлетини (ВИДЕО)
Снимка: Facebook

Смятам, че машинното гласуване ще реши няколко проблема. Първият и най-важен проблем това е проблемът с невалидните бюлетини. При машинното гласуване има нула невалидни бюлетини, а не както на последните избори, 10% невалидни бюлетини.

Това каза пред Actualno.com Димитър Делчев от Реформаторския блок по темата с въвеждането на машинния вот у нас.

На второ място според Делчев машинното гласуване решава проблема с преброяването на гласовете. Знаете как комисии се опитват да преброят, пък да напишат протокола... Това няма да го има при машинното гласуване, защото след като приключи изборният ден, с определена операция машината изчислява това, което е въведено като гласове, и веднага на практика за пет минути се случва преброяването и се издава протокола, уточни Делчев.

Третото нещо, което решава машинното гласуване, е манипулацията на вота. Ако досега с хартия е имало снимане на вот, имало е индийски нишки, имало е знаци, за да може да е ясно кой как е гласувал, сега с машинното гласуване това няма как да се случи, убеден е Димитър Делчев.

На въпрос на Actualno.com колко в крайна сметка ще излязат като сума тези избори, Делчев коментира, че никой не може да каже каква ще е общата сума, която ще трябва да се плати за машините. "Аз твърдя, че ако обществената поръчка бъде проведена нормално, прозрачно и наистина се избере най-ниската цена и най-ниската оферта, цената на машините може да падне и под 20 милиона. Тоест може да е между 15-20 милиона", уточни Делчев.

По думите му си заслужава да платим тези пари, защото имаме закон и изборен кодекс, който трябва да се спазва. Цената (на машините - бел. ред.) на това да са валидни изборите, а не да бъдат касирани, мисля, че е незначителна, за да може ние да изберем следващото Народно събрание по правилния начин.

Според Делчев машинното гласуване е стъпка към електронния вот, но то не го отменя, защото електронният вот е за всички онези, които нямат възможност или не искат да отидат до секцията. Докато машинното гласуване ще замени хартиеното гласуване. По думите на Делчев двете гласувания могат да се комбинират.

Настимир Ананиев: При машинното гласуване няма как да имаш недействителна бюлетина

Когато има един закон, той трябва да се съблюдава от органа, който е задължен да го прави, и това е ЦИК в случая. Всеки се дърпаше до п...

По-рано представители на Реформаторския блок демонстрираха в подлеза до метростанция "Сердика" в столицата машинния вот и дадоха възможност на минаващите граждани да опитат начина, по който се гласува с умните устройства.

Вижте повече по темата в прикачените видеофайлове.

Демонстрация на машинния вот пред граждани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика