Димитър Лазаров оглави комисията за промени в Конституцията

7499
Димитър Лазаров оглави комисията за промени в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в конституцията, предаде БГНЕС.

Комисията ще бъде съставена от 16 народни представители - по двама от всяка парламентарна група в 43-ото Народно събрание. Председател на комисията ще бъде депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Решенията в комисията ще се взимат с обикновено мнозинство от всички членове на комисията. На практика това означава, че за приемане на дадено решение ще бъдат необходими поне 9 гласа "за".

Комисията ще има един заместник-председател в лицето на Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Останалите членове на комисията ще бъдат Данаил Кирилов (ГЕРБ), Димитър Делчев (РБ), Християн Митев и Емил Димитров (ПФ), Мая Манолова и Чавдар Георгиев (БСП), Четин Казак и Хамид Хамид (ДПС), Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев (АБВ), Красимира Ковачка и Явор Хайтов (БДЦ) и Явор Нотев и още един представител на "Атака", който ще бъде определен по-късно.

Вчера от ГЕРБ предложиха председателското място да заеме Янаки Стоилов от БСП, но от опозицията отклониха това предложение. Днес председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че не е по силите на едно парламентарно мнозинство да реши подобен въпрос без подкрепа от останалите партии и поради тази причина е взето решение комисията да се сформира на паритетен, а не на пропорционален принцип.

Самият факт, че успяхме в рамките на 43-ото Народно събрание да изберем главен съдебен инспектор показва, че можем да формираме мнозинства, които да бъдат полезни за държавата, каза Цветан Цветанов. Той отправи призив в тази комисия всички представители от отделните парламентарни групи да участват активно, да се правят взаимни компромиси, за да можем да се стигне до промяна в конституцията с необходимите 180 гласа, защото това е по-силния знак от втория за вариант за промени, който допуска решението да се вземе и със 160 гласа.

Промените в конституцията се правят при три четения в Народното събрание, а не само при две, както при всички останали законопроекти. При 180 гласа процедурата е по-бърза, но промяна може да се случи и при 160 гласа, макар и при по-дълъг срок между второ и трето четене.

"Въпреки нашите дълбоки резерви към проекта за промени, ние сме готови да участваме в дебатите и работата на тази комисия, където ще очакваме да чуем аргументи относно необходимостта от промени, адекватността на предлаганите промени с оглед преследваната цел - подобряване функционирането на съдебната система", каза Четин Казак от ДПС и добави, че групата ще иска да чуе и сериозни аргументи дали тези промени могат да бъдат извършени от обикновено, а не от Велико Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика