Димитър Митев, БСДЕ: 70% от храната в магазините е вносна, държавата е длъжна да помогне на родното производство

3278
Димитър Митев, БСДЕ: 70% от храната в магазините е вносна, държавата е длъжна да помогне на родното производство
Снимка: "Панорама"

Димитър Митев е роден на 29.02.1988г. в гр. София. Завършва 125 СОУ „Боян Пенев“ и Първа английска езикова гимназия в гр.София с отличие. Бакалавър по политически науки в СУ „Св. Климент Охридски“. Пак там е магистър по „Публичен мениджмънт и политики“ в катедра „Публична администрация“, а през 2018г. става доктор на политологическите науки в СУ със защитена дисертация на тема „"Основни тенденции и трансформации на влиянието на кадрите на тоталитарната ДС върху ръководствата на държавни и други институции в Република България (1990-2018 г.)“. В последните години Димитър Митев е главен секретар на ПП „Българска Социалдемокрация – Евролевица“. Ето какво как коментира той актуалните теми в България, Европа и света в публицистичното предаване "Панорама"

Доходи, инфлация и икономика

- Популистки са исканията за 1300 лв Минималната работна заплата без да е налице съответния растеж на Брутния вътрешен продукт и икономиката. Подобни намерения са нелепи и ако се реализират ще предизвикат масови фалити. Трябва ни нова структура на икономиката, производство на крайни продукти с висока добавена стойност, за да вдигаме заплати.

Нелепо е искането от същите хора, които предлагат необосновано рязко вдигане на минималната заплата, да се слага „таван на надценките на храните“. Веднага възниква въпросът коя е цената на себестойността и коя е надценката? При положение, че внасяме над 70% от храните, такава мярка би означавала едно – празни рафтове по магазините.

Големите вериги са превзели пазара на дребно, за добро или лошо. Те не трябва да се разглеждат като врагове на държавата, а да има диалог с тях. Големите вериги могат да осигурят пазари на български производители в цяла Европа. Проблемът е, че български производители, които могат ритмично да зареждат големи количества от даден хранителен продукт с добро качество, почти няма и държавата трябва да помогне това да не е така.

Земеделие и животновъдство

- За да се възстанови българското производство на плодове и зеленчуци, мляко и някои видове месо е необходимо държавата да се намеси с пазарни механизми. Това означава държавата чрез нарочни пунктове да изкупува продукцията на производителите на гарантирана справедлива цена като за същата продукция държавата е договорила с търговските вериги в България или с партньори в чужбина с договорени цена и количества. Когато има планиране и предвидимост във всеки един бизнес – това значи сигурност и стабилност. България е изнасяла години наред месо за Близкия Изток, днес Северна Африка има огромна потребност от храни. Но голям договор не може да сключи човекът собственик на 20 овце в Ардино, а държавата.

Войната в Украйна

- Във всяка криза се крие възможност. Представителите на българската държава трябва да говорят за прекратяване на военните действия и за начало на възстановяването на Украйна, където участие могат да вземат много български фирми. Това е не просто наше виждане, а и на Китайската държава, както и на редица други сериозни структури.

Един бивш министър председател се хвалеше как с един друг политически лидер са продали оръжие на Украйна за милиарди. Но във всяко нещо трябва да има морал и хуманност. Ние искаме българският бизнес да печели с труд в Украйна, а не с търговия със смърт.

ЕС и НАТО

 - В студиото имаше колеги от други партии, които призоваваха за напускане на НАТО и ЕС. За да се развива България следва да е част от някакво икономическо обединение. До 1990г. сме били част от Съюза за икономическа взаимопомощ. След закриването му единствена възможност за страната ни беше ЕС. Друга оферта нямаме и не сме имали. Ако малка , не самодостатъчна икономика като нашата не е част от такъв търговски, икономически и митнически съюз ще се превърнем в Северна Корея.

Приемане на еврото

- Нашата партия е твърдо за приемане на еврото - това значи доверие на инвеститорите в държавата ни, по-ниски лихви по кредитите и редица други предимства. Въпросът е, че с ценовото равнище в България, ниското икономическо развитие и ниски доходи и други макроикономически показатели ние не сме готови за еврозоната. Само грамотни финансисти, а не шарлатани могат да подготвят България за членство в евро-зоната, а също така и за Шенгенското пространство.

Целите на Евролевицата

- Властта за нас не е самоцел. Ние искаме да предложим интелигентна алтернатива на досегашните управления. При нас не е като други партии - когато изчезне спонсорът партията да се закрие.

Трябва да продължим делото на Москов, Дертлиев и техните учители преди войната. Социалдемокрацията в България е представена само от нас. А международно социалдемокрацията съществува и управлява редица държави с добър стандарт на живот и по-щастливи граждани от българите.

Това, че не сме в парламента толкова време може би се дължи на това, че не се кланяме, не слугуваме и не продаваме на посолства нито на изток, нито на запад от България.

Основна тема за нас е изоставането и необходимостта от ускорено икономическо развитие. Само така ще имаме пари за достойни пенсии и социални политики, инфраструктура, здраве и т.н. Това, което финансовата министърка твърди в доклада си, който предизвика скандал през миналата седмица е много просто – популисти и неграмотници в Народното събрание задължават един Министерски съвет, който не е избиран от това НС да прави разходи, които не са му по силите. И ако има още един такъв парламент държавата може да фалира.

Преките чуждестранни инвестиции по данни на БНБ са на дъното. Ние знаем как да доведем повече чужди инвестиции в страната, като същевременно държавата трябва да е партньор в някои от тях. Имаме конкретни проекти и за публично-частни партньорства и за държавни проекти.

Когато има достатъчно пари в бюджета ще може да говорим за повече пари за култура (актьорите в театрите получават унизителни пари), ще дадем повече средства на центъра на развойната дейност в България – БАН – българските учени унижавани и от Бойко и от Киро и туристите около него.

Необходимо е не да се махат паметници. А държавата да направи така, че да имаме нови, съвременни герои, на които младите да подражават. И това не трябва да са карикатури като тези, които сега стават идоли на подратващите, но на които всъщност всички се подиграват, а учени, спортисти, хора на изкуствата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com