Джамбазки към Панов: Българите са държавотворен народ за РС Македония и историята ни до 1944 г. е обща

3485
Джамбазки към Панов: Българите са държавотворен народ за РС Македония и историята ни до 1944 г. е обща
Снимка: ВМРО

Без „но“ и „ако“ няма как да защитим паметта си от вредния македонизъм

С тези думи се обръща зам.-председателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки към кандидата за президент Лозан Панов. Позицията му, публикувана вчера в неговия профил във Facebook, идва в отговор на заявката, направена от Панов да посети Скопие.

Лозан Панов ще е първият кандидат-президент, посетил Северна Македония. Това е чудесно и заслужава уважение, казва още Джамбазки, но:

Панов обаче е цитиран да казва: „Нашият общ път е Европа и по този въпрос не бива да се поставя нито „ако“, нито „но“!“.

Именно тези думи провокират и реакцията на евродепутата. Той категорично се противопоставя на подобни коментари, които противоречат на мнението на българския народ и са заявка за предаване на българския национален интерес.

Не може без „но“. Защото Европа не предполага цели етноси и исторически периоди да се изтриват, както изчезват хора от фотографиите от времената на сталинизма. Въобще, Европа не предполага сталинизъм. А, уви, именно сталинизмът издигна в култ македонизма, припомня още Джамбазки.

Ето и пълния текст на позицията на Ангел Джамбазки:

Лозан Панов ще е първият кандидат-президент, посетил Северна Македония. Това е чудесно и заслужава уважение. Панов обаче е цитиран да казва: „Нашият общ път е Европа и по този въпрос не бива да се поставя нито „ако“, нито „но“!“.

Джамбазки: Кацаров, поведението Ви е позорно по най-безобразния начин

"Кацаров, поведението Ви е нелепо. Нещо повече - поведението Ви е позорно по най-безобразния начин. Вие сте олицетворение на пълната б...

Че нашият общ път е Европа, няма съмнение. Но не може без „но“. Защото Европа не предполага цели етноси и исторически периоди да се изтриват, както изчезват хора от фотографиите от времената на сталинизма. Въобще, Европа не предполага сталинизъм. А, уви, именно сталинизмът издигна в култ македонизма.

Европа, също така, за сведение на господин Панов, означава и уважение към науката. А модното напоследък словосъчетание научен консенсус ясно се отнася за историята на Македония до средата на миналия век поне. Между думите „македонски“ и „български“ няма никаква разлика до преди броени десетилетия. А според нас, такава разлика и днес няма.

Ангел Джамбазки сезира ЕК: Две български военни гробища са осквернени в РС Македония

Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството н...

Европа означава върховенство на правото. А договорите са висша форма на правен документ. Хубаво е те да се спазват. Това пък точно Панов би следвало да знае.

Европа означава и човешки права. Българите са държавотворен народ за младата република. Върху този народ после е поникнало и политическото определение „македонци“, което част от днешните поколения в югозападната ни съседка ползват и за етнически етикет. Затова и няма как българите да се третират просто като едно от малцинствата в конституцията на Скопие – те са една от основните на днешна Северна Македония. Честно казано, те са САМАТА основа.

Въобще, господин Панов, щабът Ви е написал, че в нашите отношения със Скопие не бива да има „акó“. Но политическата върхушка в Скопие поставя в нашите отношения не „акó“, ами направо „áко“. И внимавайте да не го настъпите и разнесете, господин Панов!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика