Джамбазки предупреди: Турция може да откъсне български територии

11507
Джамбазки предупреди: Турция може да откъсне български територии
Снимка: БГНЕС

"Изказването на турския външен министър за вероизповеданията не може да бъде просто една изтървана реплика, тъй като това е първият дипломат на Турция и в тази държава никой не казва нищо случайно. Думите му са сигнал и послание на турската политика за нашествие за нахлуване в България по много линии, сред които превземането на Българското главно мюфтийство от турския Дианет."

Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по време на протест, организиран от партията пред сградата на посолството на Турция в София, предаде Фокус. 

От ВМРО негодуват срещу отказа от страна на турския вицепрезидент Фуат Октай да поднесе извинения за думите на турския външен министър Чавушоглу, който заяви пред изселници от България, че Турция е повлияла на промените в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

С промените в Закона беше решено да бъдат разсрочени дълговете на Главното мюфтийство и беше отхвърлена идеята на "Обединени патриоти" за забраната на външно финансиране на религиите.

От ВМРО призоваха за още действия от страна на правителството. "Не само един разговор с вицепрезидента, а много по-сериозни действия, включително и с тежки разговори с президента Ердоган. България нито е вилает, нито е провинция на Турция", каза пред БНР депутатът от ВМРО Атанас Стоянов.

Партията ще подкрепи евентуално вето на президента на частта от закона, която засяга външното финансиране на вероизповеденията.

Джамбазки ще подаде сигнал до Цацаров заради исканията на ДОСТ за признаване на турско малцинство

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради стартирането на национална подписка на партия ДО...

Джамбазки нападна и партия ДОСТ, която по думите му се опитва да разделя българската нация и да измисли национални малцинства.

"В България има общности, има групи - етнически, религиозни. Българското общество, българската нация сме решили през нашата конституция, че България е единна, унитарна държава, на територията на която не се позволява нито малцинства, нито автономни формирования."

Според евродепутата това, което се опитва да направи Турция през Лютви Местан е да раздели обществото и да създаде някакво брожение, което след това да поиска автономия и да доведе до сепаратизъм.

"Това е Кипърският модел.  В момента провокацията на външния министър цели точно това – да нагнетява напрежение преди избори, да прелива гласове към ДОСТ и ДПС. Те ясно си го казаха, Турция изпрати един автобус агитатори във всички европейски държави да агитират за европейските избори. Какво по-голямо признание, че се намесваш във вътрешните работи на суверенни държави от това да не си държава-член на ЕС, а да участваш на изборите“, каза още Ангел Джамбазки.

По думите му страната ни трябва да поиска твърдо извинение и ако не се получи, народните представители трябва да поискат понижаване на дипломатическите отношения.

Турция се е намесила в редакциите на религиозния ни закон, MВнР отрича

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу призна, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на...

"Това е дипломатическа стъпка, отзоваването на посланик Надежда Нейнски, връщането на този посланик там. Ясно трябва да се каже, че няма да търпим продължаващата турска агресия в българската политика и духовните дела на българите мюсюлмани. Пак ще кажа, че те са наши братя българи. Българите мюсюлмани са били поданици на Княжество България преди да има турска нация.

Така че твърдението, че те са част от някаква друга нация, че те са някакво малцинство, са исторически неверни. Княжество България е установено като трибутарно 1878-1879 г. Тогава няма още Рeпублика Турция. Тя е създадена след 21-ва година. Няма турско гражданство. Не трябва да продължаваме да ги търпим да си разиграват коня на българска територия", коментира Джамбазки.

На протеста присъства и депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов, който заяви, че не вижда адекватна страна от турските власти от изказването на външния министър на южната ни съседка.

Ангелов посочи, че България трябва да защити националните си интереси, като не изключва варианта да има отзоваване на дипломати, както и по-твърда позиция на Европейския съюз.

От ВМРО изчакват дали все пак ще има някаква форма на извинение или действия от страна на Турция, с което да оправдаят думите на външния им министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика