Доц. Огнян Минчев: Не съм очаквал точно такъв край на мандата на Тръмп

3042
Доц. Огнян Минчев: Не съм очаквал точно такъв край на мандата на Тръмп
Снимка: БГНЕС

"Не съм очаквал точно такъв край на мандата на Тръмп, но очаквах сериозни конфликти, свързани с непризнаването на резултатите от изборите. Не съм очаквал това да се случи във Вашингтон, но то се вписва в цялата крива на напрежение, която нарастваше непрекъснато с предизборната кампания, с демонстрациите от пролетта и лятото, с изборите и с резултатите от тях". Така коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев ситуацията в американското общество и бунтовете на привърженици на Доналд Тръмп, щурмували Капитолия. Той беше категоричен, че Америка е драматично разделена, но трябва да се откроят различните равнища на това разделение.

"Някои се фокусират върху личността на Тръмп, на авантюризма и популизма в управлението му. Това играе важна роля в стилистиката, по която се развиват нещата. Трябва да видим и по-дълбоките основания на това разделение, които ще останат дори когато Тръмп си отиде. Те са в икономическата система с огромна средна класа, която беше сменена от глобализацията през 80-те години и раздели обществото на печелещи и губещи. Те до голяма степен се оказаха избиратели на Тръмп, който им обеща да удари този финансов и корпоративен елит, който не се интересува от тях".

Огнян Минчев: Свободата на словото е под заплаха - с обвинението, че не си "достатъчно опозиционен"

"Свободното слово е под заплаха в България. Не само защото олигархията на власт създаде мощни инструменти за монополизиране на основни ...

Доц. Минчев очерта и втора логика на противопоставянето – културната. "От една страна има непрекъсната динамика на развитие на т.нар. мултикултурна революция с множество сексуални малцинства, въобще с култ към малцинствата. От другата страна е една по-консервативна Америка, която се придържа към по-традиционни културни ценности, която не може да приеме тази културна динамика и промените, които идват с нея. Това културно разделение играе много важна роля в сблъсъците в САЩ", категоричен е политологът.

В предаването "Нещо повече" доц. Огнян Минчев коментира, че Доналд Тръмп е наясно, че това, което се случи вчера във Вашингтон, е пряко в негова вреда. "Ако има нови такива конфликти, свръхмощното присъствие на Тръмп в републиканските среди може да тласне махалото в друга посока", каза още доц. Минчев.  По думите на политолога демокрацията се характеризира с това, че изпада в кризи, а авторитарната система е вертикална и няма рискове от кризи, такава е в Русия - такива системи са вътрешно крехки и директно се срутват.

Според доц. Минчев концентрацията на цялата политическа власт в Демократическата партия създава предпоставки радикалното крило в тази партия да засилва натиска си за реализация на крайни реформи и промени в полза на тази лява периферия, което според него може в още по-голяма степен да засили разделението в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика