Докато в парламента няма кворум, в Столична община си вдигнаха заплатите

17738
Докато в парламента няма кворум, в Столична община си вдигнаха заплатите
Снимка: БГНЕС

Докато в парламента текат бурни страсти и най-големите партии се боричкат за по-добра позиция за предстоящите предсрочни парламентарни избори, Столичният общински съвет (СОС) прие актуализация на основната месечна заплата на районните кметове, кметствата, кметските наместници на община София, кмета на Столична община и общинските съветници. Увеличението на заплатите влиза в сила от 1 юли тази година.

Почвата за промяната беше подготвена още в началото на тази година. Тогава Министерският съвет на практика вдигна заплатите на висшата администрация - държавна и общинска. Решението стана факт съгласно поправка в Закона за местното самоуправление и местната администрация, прокарана по инициатива на червения депутат и бивш общински съветник в столицата Георги Кадиев.

Взимаме 3,7 евро на час у нас, а в Европа - 24 евро

Българите получават шест пъти по-малко пари в сравнение с европейците. Това сочат данните на Евростат, които бяха представени днес от с...

С приетото решение основната месечна работна заплата ще бъде в размер на 2900 лв, считано от 1 юли 2014 година, информира Агенция "Фокус". Йорданка Фандъкова вече ще взема 2900 лева. Досега кметът на Столична община вземаше максимум 1860 лева. Възнаграждението на председателя на общинският съвет Елен Герджиков не може да надвишава 90% от заплатата на столичния кмет. С приетото днес (12 юни) решение то ще се равнява на 80% от заплатата (2320 лева). Общият размер на заплатата на общинските съветници ще бъде 60% от тази на кмета (1392 лева). Заплатите на районните кметове и кметските наместници при Столична община се определят в зависимост от населението на районите, които ръководят. От 1 юли заплатите на районните кметове ще бъде между 2000 лева и 2300 лева, на кметствата – между 800 и 1200 лева, а на кметските наместници – 600 лева.

По думите на Йорданка Фандъкова предложението специално за районните кметове е подкрепено от Столичния общински съвет, защото тези хора отговарят на практика за управлението на едни средно големи за мащабите на България градове, каквито са Люлин, Младост и в същото време законът позволява те да бъдат мотивирани подходящо”. „Аз смятам, че това е важно, защото те подписват договори за много големи суми, а получават сравнително ниски заплати”, каза Фандъкова. „По отношение на моята заплата искам категорично да кажа, че аз никога не съм поставяла въпроса за моята лична заплата. Предложението на СОС е свързано и с факта, че заплатата на общинските съветници е съотносима със заплатата на кмета”, заяви столичният кмет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика