Донев към кабинета "Денков-Габриел": Не мачкайте хората!

2432
Донев към кабинета "Денков-Габриел": Не мачкайте хората!
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Отчетът на втория ни мандата съвпада с връщането на втория мандат. Бяха изтощителни 10 месеца. Ние върнахме центъра за взимането на решения там, където му е мястото в България. Мислете за хората, не мачкайте и не пречупвайте хората. Те са държавата. Политическата арогантност е демоде и е безполезна. Изпълнителната власт дължи отчет за начина, по които е приела мандата.  

Това заяви служебният министър Гълъб Донев по време на днешното правителствено заседание, на което отчете свършеното от кабинета му за периода 3 февруари - 5 юни.

Гълъб Донев: Държавните служители не трябва да бъдат възприемани като слуги на политиците

Доброто управление е невъзможно без добра администрация, без компетентни, безпристрастни и мотивирани държавни служители. Това каза мин...

"Отчетността е основен принцип на доброто управление, за съжаление това изискване се пренебрегва. Такъв отчет не е правен от редовно правителство от 2009 г.", добави той.

По думите му изборите през април са преминали спокойно и прозрачно. "МВР се справи успешно с явлението купуване на гласове. В хода на кампанията и в деня на изборите бяха получени 813 сигнала за нарушение на политическите права на гражданите, повечето – за търговия с вот. Образувани бяха 151 наказателни производства. 737 избирателни секции бяха разкрити в чужбина и там гласуваха над 185 000 българи", отчете Донев. 

Служебният премиер отчете и мерките за борбата с инфлацията и за гарантиране на продоволствената сигурност. "Инфлацията е намаляла между септември и март", изтъкна Донев и добави, че прогнозата за май е инфлацията да бъде под 10%.

"Изплатена беше великденска добавка за 1 002 000 пенсионери в размер на 70 лв.", добави Донев. Той отчете и значителен ръст на инвестициите. Акцентира и върху свършеното от служебния кабинет в сектора на енергетиката.

Гълъб Донев: Финансовата сметка на държавата не може повече да стои в изчакване

Служебният премиер Гълъб Донев потвърди внасянето в Народното събрание на удължителен закон за бюджета, докато не бъде приет този ...

"Предотвратени са около 31 000 незаконни опита за незаконно преминаване на границата от мигранти, а миграционният натиск от началото на годината се е увеличил с 30% от началото на годината, в сравнение със същия период на миналата година", изтъкна Донев.

Служебният премиер отбеляза, че е реален напредъкът към изграждането на Национална многопрофилна болница за лечение на деца. Започнало е и създаването на спешна мидицинска помощ по въздух.

"Присъденяването ни към Шенген беше един от ангажиментитете на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която ни дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката ни по пръсъдениняването ни към еврозоната", заключи Гълъб Донев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика