ДПС и ГЕРБ минаха на типично махленско ниво за политическите уволнения

18574
ДПС и ГЕРБ минаха на типично махленско ниво за политическите уволнения
Снимка: БГНЕС

Има ли политическа репресия или не срещу Движението за права и свободи – спорът между ДПС и ГЕРБ започна с уверения с документи от бившия екологичен министър Станислав Атанасов колко много дипломи и каква висока квалификация има. На въпрос дали все пак има диплома от Мюнхен, защото се оказа, че там не е завършил образованието си, за да се върне за политическа кариера в България, Анастасов отвърна, че „който може да чете, знае какво образование имам от Мюнхен”.

Поведението на управлението сега е ксенофобско. Преследват се и хора, които се припознават като симпатизанти на ДПС, продължи Атанасов в сутрешния блок на Нова телевизия. Това беше отречено от Цвета Караянчева, която заяви, че ГЕРБ връща в администрациите „хора с над 20-годишен опит”, които са били уволнени по времето на кабинета Орешарски. Направихте ли функционален анализ на работата на администрациите, попита Анастасов. Разбира се – и сега, и при предишното правителство. Идват хора при мен и казват – г-жо, искат ни по 20 лева за обработка на документи, отвърна Караянчева.

Статистиката на Орешарски - хиляди назначения и уволнения

2784 – това е магическото число, което е резултат от кадровата политика на кабинета „Орешарски”. Става въпрос за броя...

Не е редно да лансирате тезата за „калинки” – да си спомним Калина Илиева в ДФЗ и Георги Харизанов. Сега Реформаторският блок и Патриотичният фронт действат реваншистки, а ГЕРБ като по-стара партия не ги сдържа. Да дадем пример - политическите кабинети сега са удвоени най-малкото. МОСВ, икономическото министерство – г-н Лукарски има шест съветници, каза Анастасов. По времето на Тройната коалиция имаше случаи с по 17 съветници, по две секретарки на човек, контраатакува Караянчева. Да не ви казвам, че във всички районни служби заместниците са от ДПС, добави тя.

Дойде и времето Караянчева и Анастасов започнаха да се замерят с направени назначения. Не можете да ми носите тук две CV-та, опита да контраатакува Анастасов. Всяка сряда ще четем за уволненията, добави той. Аз пък ще ви пускам музика и ще ставам права, не се впечатли Караянчева. И заяви, че в Инспекцията по труда в Кърджали е кандидатствал и назначен от ДПС човек, който бил кантарджия. Как за позиция, за която се иска пет години стаж, влиза такъв с шест месеца, попита тя.

Анастасов отговои със свой пример – Дауд Ибрям, който беше начело на РИОС-Русе. Ибрям заяви, че зад отстраняването му стоят корпоративни интереси. От МОСВ е правена проверка, но Анастасов отговори, че само преди месец Ибрям е награден за работата си от сегашния политически кабинет на МОСВ. И удари сериозно – образователният министър за пет минути обяви двама нобелови лауреати за кръгла нула. Престанете да вкарвате в темата коалиционните партньори, върна Караянчева, визирайки повтарящите се думи на Анастасов как ГЕРБ си взела поука, а Реформаторите и Патриотите – не. Не можеш да си крупие, а да станеш шеф на Областна дирекция по земеделие, продължи с атаките от Караянчева.

За финал Анастасов се закани всяка сряда да чете имена. И аз ще чета, отвърна Караянчева и добави, че в списъка на ДПС не се уточнява кой на какъв пост е бил. Даден беше пример за Муса Палев – областният управител на Благоевград, който обаче е политическо назначение. Вие пък махнахте Антон Станчев, магистър по биология, като директор на Национален централен парк „Балкан” и сложихте Христо Башев, защити Караянчева позицията на управляващите. И обобщи – кабинетът Орешарски уволни 40 хил. души от държавната администрация.

Орязват разходите на министерствата

Новото правителство се вслуша в част от критиките към актуализацията на бюджет 2014 и ще ореже с близо 51 млн. лв. поисканите от служеб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика