ДПС иска отлагане и промени по съдебната реформа от ГЕРБ

5493
ДПС иска отлагане и промени по съдебната реформа от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Съдебната реформа, която по думите на лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев трябва да влезе в парламента в седмицата 20-ти - 24-ти юли, да бъде замразена до есента. За това настоява ДПС, при това с интересен мотив - дотогава "от мандатоносителя ГЕРБ да дойдат нови промени", защото реформа по модела на Реформаторския блок няма обществена подкрепа и страда от липсата на компетентност. Едва тогава е възможен политически консенсус по въпроса с измененията в основния закон, пише в. "Сега", цитирайки лидера на ДПС Лютви Местан.

Местан допълни, че Реформаторският блок се опитва да наложи тезата - от успеха на реформата зависят стабилността на кабинета и пълният му мандат. "И някой казва на ДПС: "Подкрепете конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението". Но мисля, че е сбъркал адреса", категоричен е Местан. Вносителите трябвало да убедят партията на Доган, че в името на върховенството на закона няма да го потъпчат. "Това ще рече да ни убедят, че всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено Народно събрание, че не газим в територията на Велико народно събрание", поясни лидерът на ДПС.

БСП няма да подкрепи съдебната реформа

БСП няма да подкрепи съдебната реформа във вида, в който се предлага от управляващите, заяви народният представител от „БСП-Лява ...

Сегашната закана на Местан е любопитна от гледна точна на дългото мълчание от страна на движението при внасянето на проекта. Единственото условие тогава бе да бъде изваден "Патриотичният фронт" от управлението на страната.

Депутатът от ДПС Четин Казак вече обясни, че ДПС е категорично срещу премахването на тайното гласуване във Висшия съдебен съвет, защото вместо по-голяма независимост на ВСС и отпадане на възможността за политическо въздействие ще се получи точно обратното. "Премахването на тайното гласуване е най-яркият признак, че вместо да се постигне отпадането на външен натиск, директно се подкопава възможността за гласуване по съвест и директно се излагат членовете на ВСС на непрекъснатия контрол, надзор и угрозата от санкции при евентуално гласуване, което не би се харесало на този или онзи", подчерта Казак.

От ГЕРБ отклониха поканата за коментар на предложението на Местан. През уикенда обаче шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов загатна, че може да има поправки на текстовете, но не стана ясно нито кога ще се случи това, нито на какви компромиси е склонна партията на Бойко Борисов.

Междувременно и Димитър Делчев от Реформаторския блок, който пропусна гласуването на съдебната реформа на ниво комисия, коментира, че Реформаторите също били склонни на компромис. Делчев е част от Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Условието на Реформаторите обаче било промените влязат на първо четене в пленарната зала между 22 и 24 юли и бъдат подкрепени от ДПС. В замяна на това управляващите ще дадат рамо на Местан да не отпада тайното гласуване във ВСС. Ако било само това, подкрепа ще има, но пазарлъци - не, зарече се Делчев. Без гласовете на ДПС или БСП конституционните поправки нямат шанс да съберат необходимите 160 гласа в пленарната зала.

В София неизвестни разлепиха плакати срещу инициаторите на съдебната реформа

На няколко места из София тази нощ са били разлепени плакати, които атакуват оттеглилия се преди повече от две години политик Иван Кост...

От БСП и АБВ нямат промяна в позицията си. Филип Попов от левицата заяви, че социалистите ще гласуват против тези промени и отказа да навлиза в подробности срещу какво точно недоволстват. АБВ продължава да държи на собствените си промени в Закона за съдебната власт.

Как ще гласуват представителите на БДЦ, не се разбра и вчера. Във временната комисия те заеха позата на въздържали се. Зам.-шефът на НС Явор Хайтов изрази пред "Сега" личното си мнение, че не би подкрепил измененията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика