ДПС изигра Реформаторите с явното гласуване във ВСС

4703
ДПС изигра Реформаторите с явното гласуване във ВСС
Снимка: БГНЕС

Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи се приемат с явно гласуване. Това предложение на Реформаторския блок за промяна на Конституцията по съдебната реформа събра 46 гласа "за", "против" бяха 49, 105 се „въздържал се“ - т.е. не беше прието. Основно „въздържал се“ гласуваха от ГЕРБ, след като Димитър Лазаров, който представяше доклада за конституционните промени, повтаряше тихичко от трибуната „въздържал се“.

Интересен факт беше, че първоначално хората на Меглена Кунева от Движение България на гражданите всъщност искаха целия чл. 131 от Конституцията да бъде премахнат, но Димитър Делчев, който е член на правната и вътрешната комисия на парламента посочи, че заедно с колегите си иска всъщност явно гласуване, а не тайно, както пишеше досега. Точно Делчев беше човекът, който „изчезна“ на 24 юли тази година, когато се събираха подписи за вече проваления „исторически компромис“ за съдебната реформа между Реформаторския блок, ГЕРБ и ДПС. В крайна сметка обаче със 190 гласа „за“ беше прието чл. 131 от Конституцията да отпадне. Така всъщност беше нормативно подкована възможност, която лидерът на ДПС Лютви Местан предложи - да се реши дали да се гласува явно или тайно във ВСС с обикновен законов акт. Местан подкрепи закон за явно гласуване, като каза, че винаги може да се върне старото положение с тайно гласуване, след като я няма "конституционната спирачка". Има огромен минус в явното гласуване – то ще се извърша „под погледа на прекия ръководител“ на съответния член на ВСС. Става въпрос за главния прокурор в прокурорската квота и на председателите на ВКС и ВАС в съдийската квота, предупреди лидерът на ДПС.

Кънев обяви, че оттегля подкрепата си от Борисов и правителството

Първо искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкр...

Всяка личност трябва да застане с името си зад своето решение. ВСС е публична институция, няма какво да се крие, аргументира накратко предложението бившият председател на СДС Мартин Димитров. И в парламента всички гласуваме „пред началниците си“, но носим лична отговорност и като гласуваме би трябвало да се облягаме на това обстоятелство, добави Димитров. Той призова за подкрепа на явното гласуване, за да не се запомнел днешният ден само с оставката на Христо Иванов – още един честен човек след Веселин Вучков.

Против явното гласуване застана БСП, като Чавдар Георгиев обяви, че демокрацията не е измислила по-добър инструмент за „демократичност“. Утре и за парламент ще предложите явно гласуване, включи се и колегата му от БСП Георги Анастасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика