ДПС поиска нападателите на забрадените жени да бъдат наказани

1594
ДПС поиска нападателите на забрадените жени да бъдат наказани
Снимка: БГНЕС

Остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите.

Това заяви в декларация от името на партията председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по повод нападението над семейството на заместник главния мюфтия вчера.

Мотивите за изключването ми от ДПС са измислени, заяви кметът на Хитрино

Мотивите за изключването ми от ДПС са измислени. Не е имало разговор с ДПС относно харченето на парите за възстановяване на Хитрино. Ак...

Съпругата и двете дъщери на заместник главния мюфтия Бирали Бирали са нападнати на паркинга на голям столичен хипермаркет. Две момичета и млад мъж са нападнали съпругата на Бирали, като първо са крещели обиди на верска основа, след което жената и дъщерите й са станали обект и на физическа саморазправа според главния секретар на мюфтийството Джелал Фаик. "По-тежко са пострадали двете момичета, които са се притекли на помощ на майка си. Има някаква версия, че нападателите са скинари. За нас това няма никакво значение. Въпросът е, че това е акт на омраза, а нападението е извършено в един космополитен град, какъвто е София", каза Фаик пред "Дарик".

"Вчера беше регистрирана поредна проява на ислямофобия. Нагло и безпардонно нападнаха беззащитни жени само защото носят забрадки. Всички нормални хора са в шок. Ние осъждаме остро този акт", каза Карадайъ." Насаждането на език на омразата е тревожно явление. Отричането на различните създава тревожно положение, заяви той. Предупрежденията ни остават глас в пустиня, но ние няма да престанем да призоваваме за толерантност. Няма нищо по-важно от мирното съжителство на всички етноси в страната. Това е дълг и отговорност на всички политици и граждани в държавата, но най-вече на управляващите. Не можеш да едновременно да гарантираш етническия мир и да толерираш езика на омразата", подчерта Карадайъ. Тези, които нападнаха молещи се мюсюлмани пред джамията през 2011 г., тези, които блъскаха жени на границата, днес са част от властта, която декларира, че е гарант за етническия мир в страната, напомни Карадайъ. Според него включването във властта на крайни националисти и лъжепатриоти застрашава демокрацията и мира в нашата страна. "Нека се освободим от това, което ни отдалечава от европейските ценности и руши демокрацията. ДПС остро осъжда всяка проява на разделение и омраза. Нека всички да работим за модел на поведение, се казва още в декларацията.

"Последният случай е показателен – независимо от законовата дефиниция на забранени атрибути в облеклото общественото съзнание не разграничава традиционната в исляма и не само в исляма забрадка и я приема като забранена със закон", каза още Карадайъ и добави, че не е нормално носенето на забрадка да е проблем. Затова от ДПС ще предложат законови поправки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...