ДПС се обяви за евроатлантическо мнозинство

2633
ДПС се обяви за евроатлантическо мнозинство
Снимка: БГНЕС

Ние сме за идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на брифинг в Народното събрание след срещата на групата с Контактната група, ръководена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Групата бе създадена по идея на ГЕРБ с цел преговори с всяка парламентарна група в 48-ия парламент и търсене на съгласие по политики.

ОЩЕ: Лоялността към НАТО и ЕС са ключови за срещата на Плевнелиев и Паси с ДПС (ВИДЕО)

Той заяви, че търсенето на такава коалиция не е самоцелно. "Изразихме своето разочарование, че в българския парламент от 7 партии, 4 са с явно изразена проевропейска и натовска идеология и тези партии имат 173 депутати", коментира Цонев. 

"Разговорът беше концептуален. Ние изразихме нашата позиция, че е нужен диалог. Без диалог няма как нито един проблем да бъде решен. Второто нещо, което казахме е, че решаването на всички кризи, трябва да тръгне с решаване на политическата криза. Третото нещо, което заявихме, че да се решат проблемите на хората, на бизнеса в контекста на това, което се случва около нас в Европа и войната и в света, ние трябва да имаме инструменти. Кои са инструментите, с които България може да реши проблемите на сигурността и икономическите проблеми. Без никакво съмнение това са инструментите, които ни дават съюзите, в които членуваме", подчерта още Йордан Цонев.

ОЩЕ: Приоритетите на 48-ото НС: Кои законопроекти внесоха най-напред депутатите?

"Ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия ЕС. Корупцията не я посочват политиците, а съдебните органи", обясни още заместник-председателят на ПГ на ДПС по повод аргументите на част от партиите да не влязат във взаимодействие с ГЕРБ и ДПС. 

Всичко за преговорите за правителство - четете ТУК. 

Той обясни, че по време на срещата ДПС са представили проекта си за промени в Конституцията от миналата година. "Представихме нашия проект за конституционна реформа. Бяха изключително озадачени. Г-н Плевнелиев и на г-н Паси, че такова нещо изобщо не е артикулирано. Даже казаха: "То това е същинската съдебна реформа", каза Цонев. 

Цонев коментира, че ДПС са за въвеждане на еврото и не са привърженици на президентска република. Те подчертаха, че са отявлени привърженици на парламентарната република. 

Той коментира и темата с връщането на хартиената бюлетина, каквито предложения вече има в деловодството на Народното събрание. "ДПС няма доверие в избирателния процес", смята Цонев.

ДПС смята, че без стабилно мнозинство, не трябва да се приема бюджета, защото ще се подкопае фискалната политика по популистки причини. "По-добре да продължим мерките от този бюджет за известно време без да приемаме нов бюджет, защото ще рискуваме много", каза още Йордан Цонев.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика