ДПС: В такава атмосфера реформите са невъзможни

17911
ДПС: В такава атмосфера реформите са невъзможни
Снимка: БГНЕС

В такава атмосфера не са възможни нито реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, да не говорим за съдебната система. Това се заявява в декларация на ДПС, прочетена от парламентарната трибуна председателят на партията Лютви Местан.

В документа се припомня, че още миналата година беше поискано излизането на ДПС от властта. По този повод Местан коментира: "Това не е нито скрита амбиция за власт, нито форма на ревност. Това е анализ на обствоятелството, че толкова контранстни несъвместимости между партньорите от мнозинството обричат страната на още по-високо ниво на популизъм”.

Кабинетът Борисов изготви работния вариант на програмата си за реформи

Програмата на втория кабинет "Борисов" вече е завършена в работен вариант и ще се разглежда на серия от срещи между ГЕРБ и Реформаторит...

Той подчерта, че в такава атмосфера не са възможни нито реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, да не говорим за съдебната система, предаде агенция "Фокус".

„Какво ще предложите - самоцелно присъствие във властта като подготовка на местните избори, властово изграждане на политически имидж или губене на историческо и политическо време? Смисълът от избиране на профил на управление като истинско, ценностно, евроатлантическо е това, че ще бъде създадена нова платформа, с ясни аргументи и ясно осмисляне и на властта, и на реформаторските задачи, които трябва да бъдат разрешаване. Ясно евроатлантическо управление ще бъде кауза”, заявяват от ДПС.

Според партията сегашният модел на управление прилича на нездрав популистки компромис, а каузата, за която си струва консолидиране на ценностна енергия не са само очакваните реформи. „Съдбовна кауза е възстановяване на каузите на българската демокрация, да покажем и на гражданите, и на Европа, и на света, че България вижда най-сериозната гаранция за своята сигурност не в самоизолацията, а в демокрацията”, посочи Местан.

Той обърна внимание и на въпроса за Възродителния процес като поясниха, че ДПС никога не е обвинявала българските граждани за това, тъй като вината е на комунистическия режим. „Не може да се обвиняват всички вярващи, общо по-недопустимо е самата религия”, коментира той.

Инж. Ивайло Симеонов: Нужно е желание да се реформират няколко основни сектора, за да има промяна в България

Реформата на съдебната система е сред топ приоритетите на страната според ПП „Нова България“. Според тях, крайно време е да...

„Виждам колко силно желаете и ние да се отнасяме към вас като ваши врагове, защото ни възприемате за ваш враг. ДПС е зряла партия и не вижда във вас своя враг, а своя политически опонент. Разликата в осмислянето на тези категории, враг и опонент проявява зрялостта и културата на всяка политическа сила. Замяната на политическата реалност с огрубените символи на доброто и злото е пътя на самоцелната конфронтация, е път за никъде. Време е за истинско смирение, а не за агресия. Ваша е властта, ваша е отговорността, както и избора”, обяви Лютви Местан.

Преди това от името на ПГ беше обърнато внимание и на терористичния акт в Париж.

„За първи път след 11 септември 2001 година имаме толкова нагла демонстрация на терористични алтернативи. От една страна това е „Ал Кайда”, а от друга „Ислямска държава”. За първи път над човечеството сякаш надвисва с огромен избор един невъзможен избор. Става дума за демокрацията, толерантността и демокрацията от една страна и ксенофобската. Имаме обща воля и ресурси да съхраним и сбъднем мечтата си за Европа на свободните граждани?”, запита Местан. Той обясни, че от ДПС обсъждат всички видове прояви на тероризъм.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика