Двама бивши финансови министри похвалиха Горанов за реформата в МВР

8677
Двама бивши финансови министри похвалиха Горанов за реформата в МВР
Снимка: БГНЕС

Действията на Владислав Горанов бяха предизвикани от нищонеправене в структурата на МВР. МВР трябваше да съкрати 10% от администрацията тази година, според сегашния бюджет, но те съкратиха по-малко от 1%. Затова сега актуализация, изсипват се 400 млн. лева отново и бюджетът се издънва. Това заяви бившият финансов министър Муравей Радев пред Нова телевизия.

Предишният вътрешен министър Веселин Вучков направи опит да се направи реформа, в пет-шест проекции, нищо не стане. Калфин сложи проекция в пенсионната реформа – да се разделят в МВР на полицаи и чиновници, и пак нищо. МВР не може да осигури нормални условия на работа на служителите на улицата – 95% от парите са за заплати и привилегии, 5% са за техническа поддръжка. Полицаите са прави да протестират за това, обясни Радев.

Нели Куцкова: Борисов противопостави полицаи и съдии, за да се спаси

Не можем да си правим оглушка за нарушаването на обществения ред от страна на полицаите, но разбираме напълно тяхното възмущение от нач...

Парите не стигат, когато не ги харчиш правилно. Разходите за МВР, за ДАНС, за НСО, са около 4% от държавния бюджет. Средно за Европа процентът е два пъти по-малък. У нас парите се харчат крайно неефективно – защо на МВР му трябва болница, да поддържа спортни площадки, да се занимава с документите? Да си гледа полицейската реформа. Полицаите искат реформа, но чиновникът в МВР не я иска – защото ще остане без привилегии, смята Радев.

Това е начинът, по който да се избегне повторението на същата тази история догодина. Искаме ли да сме най-бедни в Европа – ами нека да наливаме тогава в подобни, нереформирани и надути системи. Трябват реформи, но системата се съпротивлява – не ще, блокира кръстовища. Дори да има споразумение на някой министър със сектора, реформата отива в разногледия ни парламент, почва се с див популизъм и нищо не става. Песимист съм за сериозните реформи, посочи Муравей Радев.

Бившият финансов министър обяви проектобюджет 2016 за „оптимистичен”. Като рискове той посочи външни фактори, върху които не можем да влияем – например за световния икономически растеж. Вътрешните рискове са бюджетните системи, които поглъщат ресурси заради неефективно управление. Затова Европейската комисия казвасега имате 3,3% дефицит, искате догодина да слезете под 2% - как, запита Радев.

Пред bTV друг бивш финансов минситър – Милен Велчев, също подкрепи Владислав Горанов за необходимостта от реформа и го похвали, че е събрал смелост да предложи непопулярни мерки.

Защо полицаите излязоха сега - Цветанов отговори колко хубаво се е справял той

Мога да кажа, че има нарушена комуникация – между ръководството на МВР и синдикатите. Всеки един законопроект трябва да се обявяв...

Безкрайно уважавам труда и на полицаите, и на военните. Уважам труда на учители и лекари, но не можем да не констатираме, че едно съсловие е с повече привилегии в социален смисъл спрямо другите”, каза още Велчев. Според него с всяка следваща година разходите стават все по-трудно поносими.

„Напълно оправдавам нежеланието да се зачепка тази тема в навечерието на изборите”, каза още Велчев. Според него е жалко, че гласуването на бюджета и изборите съвпаднаха. „Не се отнемат социалните привилегии, а се слага някакъв ред за ведомствата в бъдещи години”, каза бившият министър.

Като евентуален риск за бюджета догодина, Милен Велчев видя и бежанците, но само ако потокът към България се увеличи.

Велчев коментира и темата с одита на Сметната палата на банковия надзор, който фрапиращо показа как български банки минават по-леко от необходимото проверките какво всъщност вършат. Не ни е необходим доклад на Сметната палата, за да знаем, че надзорът на БНБ не е работел добре, каза Милен Велчев. Той обаче хвърли акцента върху съсредоточаване на властта за проверки в ръцете на подуправителя на "Банков надзор", като, по думите, останалите от директорите дори нямали право да се месят в работата му. Велчев обаче не коментира факта, че според Закона за БНБ (чл. 16, т. 6) УС на банката приема правилник за дейността си. Въпросът е защо е тогава е позволена такава концентрация на власт в ръцете на подуправителя на "Банков надзор" и кой е отговорен за това?

Председателят на СФСМВР за МВР протеста: Обществото ни научи на това

Имало натрупани над 400 дни отпуск в МВР, значи системата не работи – началникът му не си е свършил работата. Служителят може и д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика