Двамата български военнослужещи в Ирак са на безопасно място

2031
Двамата български военнослужещи в Ирак са на безопасно място
Снимка: БГНЕС

Двамата български военнослужещи, които участват в небойна мисия на НАТО в Ирак, са преместени на безопасно място, съобщават от Министерството на отбраната.

Мерките за сигурност са били предприети още вчера в резултат от усложнената обстановка в Ирак. Иран атакува американски бази в страната рано тази сутрин. Подробности за атаките можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

НАТО изтегля „част от персонала“ от Ирак

НАТО заяви, че ще изведе "част от персонала" от Ирак заради увеличената опасност там, след като убийството на ирански генерал в САЩ пре...

"Мисията ни в Ирак не е прекратена, а евакуирана. Двамата ни военнослужещи са изтеглени вчера (7 януари).", потвръди след заседание на кабинета военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

"След вземане на допълнително решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и при желание на иракското правителство, военнослужещите ни могат да се върнат", допълни вицепремиерът. Каракачанов уточни, че цялата мисия на НАТО е от 430 души, като в нея ние имаме двама военнослужещи. Това не е бойна мисия, а по обучение.

Към 20 януари предстои ротация на нашите военнослужещи и ще бъдат определени други двама представители, които при необходимост ще продължат да изпълняват задълженията си, уточни още Каракачанов.

България продължава изпълнението на поетите ангажименти и ще продължи участието си в мисията на НАТО, уточняват и от министерството.

САЩ искат подкрепа от страните от НАТО за действията си в Ирак

САЩ се опитват да получат подкрепа от страните от НАТО за действията си в Ирак, включително за убийството на иранския генерал Касем Сюл...

За преместването и ангажиментите ни към НАТО потвръди и премиерът Бойко Борисов, който обяви българската позиция по нарастващото напрежение в Близкия Изток: "България ще се съобрази с решението на иракския парламент. Но нека не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крехкото положение след войната. Мирът в Ирак и Сирия е важен, защото са близо до съседна Турция. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток". Още за българската позиция по темата можете да проечтете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че България призоваваме за деескалация и успокояване на напрежението в региона. Според нея военните мисии на Запада трябва да останат в Ирак, за да не се превърне страната в бойно поле заради Иран. "Дано да няма жертви, днес е изключително критичен ден”, каза тя. И посочи, че българските военни в Ирак са "на изчакване", като видя като "грешка" призива на иракския парламент западните войски да напуснат, макар Ирак да имал право да взема суверенно решение. Какво би рискувал Запада, ако изтегли военните си ВИЖТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика