Единодушни ли са били депутатите за "прецедента" Пламен Николов - "почти" според Николай Хаджигенов

2367
Единодушни ли са били депутатите за "прецедента" Пламен Николов - "почти" според Николай Хаджигенов
Снимка: БГНЕС

Председателският съвет е решил утре Народното събрание да гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. След края му представители на различни партии обосноваха решението.

Трябва да се обединим около това НС да приеме в пленарния си състав волеизявлението на Пламен Николов, защото волята е лична. Няма да гласуваме предложен състав на МС, защото остава безпредметно и единствено ще се произнесем по волеизявлението на Пламен Николов, свързано с неговия мандат като кандидат за министър-председател.

Стана ясно кога ще се гласува отхвърлянето на кандидатурата на Пламен Николов в парламента

Председателският съвет е решил утре Народното събрание да гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. Така процеду...

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти след заседанието на втория председателски съвет в Народното събрание.

Тя обясни, че следва да има задължителен акт на Народното събрание, за да обективира волята на народните представители в парламента и да последва ходът на конституционната процедура с втори указ за връчване на втория мандата. Взехме решение, че утре в 9 часа трябва да има представен проект на решение за това, че се приема волеизявлението на кандидата за премиер от ИТН Пламен Николов, който оттегли желанието си да бъде номиниран за такъв и да предложи състав на Министерски съвет, обясни Атанасова.

Тя се надява ИТН да подготвят такъв проект на решение. В никакъв случай не е нормален ход на една конституционна процедура това, което се случва, посочи Атанасова.

От своя страна адвокат Николай Хаджигенов коментира, че на председателски съвет се приело решението, което практикуващите юристи изразили като становище – да има краен акт на Народното събрание.

Татяна Дончева: Пламен Николов няма право сам да оттегли кандидатурата си

Кандидат премиерът Пламен Николов няма право сам да оттегли кандидатурата си.  Това каза Татяна Дончева от "Изправи се БГ. Ние идв...

Това ще стане утре сутринта като първа точка от дневния ред с проект за решение за оттегляне на кандидата за премиер от ИТН Пламен Николов. Актът на президента е краен, стабилен и топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва да направи Народното събрание, за да финализира процедурата, подчерта Хаджигенов.

По думите му, този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно, защото създава ново право, а правото е жива материя, която се движи.

На въпрос дали всички депутати са били единодушни, Хаджигенов заяви: „Почти“. ИТН се притеснявали силно, че НС може да гласува против, да не приеме оставката на сила и да го направи премиер – това било в рамките на забавното. Народните представители обаче нямат такива намерение – да направят някого насила премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика