Екатерина Бончева: Проф. Кръстева има голям шанс да помогне на себе си, като разкаже какво се е случило

5878
Екатерина Бончева: Проф. Кръстева има голям шанс да помогне на себе си, като разкаже какво се е случило
Снимка: БГНЕС

"Има един световен заговор на МОСАД, ЦРУ и ДС... За да бъде отклонена евроориентацията на България, трябва да бъде произведен този скандал. Това се случва, като със стари пишещи машини се произвеждат досиетата, ние ги получаваме и ние предизвикваме този скандал. Спирам до тук с иронията, за да покажа в какви размери какво се случи." Това заяви в интервю за bTV членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева в коментар за случая с проф. Юлия Кръстева, за която се разбра, че е сътрудничила на Държавна сигурност.

Бончева обясни, че по закон последователно се проверяват тези, които трябва да бъдат проверени: "Дойде ред и на литературните издания. Ние проверяваме от 10 ноември насам. Проф. Кръстева е работила за ДС  - това е отговорът."

Юлия Кръстева твърдо е работила за ДС, последният документ е от 2009 г.

Юлия Кръстева твърдо е работила за Държавна сигурност. Последният документ е от 2009 г. Това заяви по БНТ Евтим Костадинов, председател...

"Досието на Кръстева не толкова по-различно от други. В много от други документи няма директни сведения с подпис и печат. Такова е досието на Георги Първанов и аз питам защо тогава никой не се възмути по този начин. Защо тогава не казаха – тук няма нищо. Защото това е един авторитетен човек с европейски позиции. И когато се окаже, че подобен човек има контакт със службите това звучи изключително болезнено. За да се извадят тези документи, всички те отговарят на изискванията на закон. Прочиствано е, преномерирано е и това показва, че някой е работил дори и след 1998 година. Има контролен лист, върху който има подпис на оперативен работник,който се интересувал от тези документи", обясни Бончева.

По думите ѝ "хората, които са били съпричастни към ДС – едни са били под заплахата за живот на техните близки и самите тях, други – по меркантилни причини, трети са го правили заради кариерно развитие. Тези мотиви са толкова многообразни, колкото е многообразен е животът. Законът няма как да ги разграничи, законът изисква регистрация. Не може да ги разграничим през Закона, но може да стане по няколко начина - да се публикуват документите, да се четат и да се разказва."

Според Бончева Законът има един недостатък, че още при създаването се фиксира върху тези, които са сътрудничили, вниманието пада върху агентите.

"Проф. Кръстева има голям шанс да помогне на себе си и на целия процес – нека разкаже какво се е случило. Защо не се опита да осъди хората, които са създали тези документи. Това ще е началото на един процес, който ще тръгне в съвсем друга посока," предложи Бончева.

Юлия Кръстева не е нито невинна, нито до край виновна, твърди спецът по ДС Христо Христов

Журналистът Христо Христов, който от години посвещава работата си на дейността на Държавна сигурност, заяви, че както крайните обвините...

Според Тома Биков има едно непрестанно желание да се оказват морални оценки върху един или друг човек:

"Това са много опасни тези в един процес, който е в развитие от 10 години. Има далеч по-интересни досиета на хора, които в продължение на десетилетия са се опитвали да не сътрудничат, писали са само хубави хората. Целта е да бъде отворена тази информация и да бъде предоставена за анализ на всички. Няма как да ги възстановим. Комисията била могла да даде цялостен поглед как работи този репресивен апарат.", смята Биков.

Според Миглена Николчина, преподавател в Софийския университет и литературен критик, целият процес е хванат откъм грешната страна, откъм тези, които са били изнудвани: "Абсурдно е да доказваме нещо чрез липсващи документи. Не казахме нищо за Първанов, за Радосвет Коларов. Ние произведохме от бившите ченгета едни джентълмени по-големи от американските режисьори. Българските интелектуалци бяха любимите играчки на тайните служби."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика