Екоминистърът посочи кои са застрашените язовири

4560
Екоминистърът посочи кои са застрашените язовири
Снимка: БГНЕС

Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем с водата за столичани. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро в "Лице в лице" по повод на идеята през столичната ВиК мрежа да се отведе вода към Перник.

"Водата, която в момента влиза в София, успоредно ще влиза и от водосбора на Белмекен. Успоредно по пътя ще се изгради водопровод 12-13 км, който ще свърже язовира на София с Перник. В момента ще ускорим посоките в София, който разбира е доволен от тази работа", каза министърът по темата с осигуряването на вода за Перник.

Перник няма да "изпие" водата на София

Планът на правителството да захранва Перник с вода от язовир "Белмекен" през ВиК мрежата на София не е заплаха за водата на столицата. ...

Той допълни, че дори над 3 години да не вали над София, проблеми с водоснабдяването няма да има.

"Вода ще може да се подава и от Перник към София с тази помпа. Аз също съм притеснен, моите роднини също живеят в Перник. Като се стигне до "мъртвия обем" пак може да се вади вода, но имаме едни 35-40 дни, в които трябва да се поберем".

По думите му потреблението от водопровода, захранващ южните квартали на София е никакво и в него водата върви бавно. "Ако започнем повече вода да вадим, поне ще изчистим тръбите. Няма проблем - има си хидроинженери, които знаят течението, потоците. Ние така ще ускорим потоците в София. Всички ще са доволни от тази работа", уточни ресорният министър.

Основно действащо лице в решаването на водната криза в миньорския град е на яз. "Бели Искър", неговият обем е 15 млн. куб. м. вода, а в него има около 7 млн. куб. м вода. За месец януари вече са разписани 4,6 млн. куб. м потребление за София. Новият министър уточни, че за да има вода и за Перник, и за столицата към него ще се пуснат допълнителни притоци. Той успокои, че хидроинженерите няма да рискуват с препълване, защото стената на водоизточника е стара.

Димитров допълни, че държавата е поела ангажимент да ремонтира язовира. По думите му язовир "Бели Искър" е строен през 30-те години на XX в., но е със собствен водосбор и деривация, която го пълни. Според него това е абсолютно достатъчно, за да се захранва водоизточникът.

Слави Трифонов: Новият министър е кръстен по Гогол "Ревизор", а предложилият го - по Достоевски "Идиот"

Трудно намирам думи, с които да коментирам новото министерско назначение в държавата. Затова ще цитирам класиците. И по-точно - ще цити...

"Това, което трябва да отиде към яз. "Белмекен", може да отиде към яз. "Бели Искър", защото имаме добри хидроинженери, които са го изградили много добре и са дали възможност от Рила всичко да отиде в "Белмекен", а ние просто да го насочим към "Бели Искър", уточни Димитров.

Еко министърът каза, че това не е вода, предназначена за София и никога не е била ползвана за нуждите на столицата. "Ние няма да взимаме вода на София, ние ще дадем вода, която е предназначена за "Белмекен". В момента има достатъчно вода", посочи той и допълни, че този план е трайно решение за кризата в Перник.

Той беше категоричен, че водата ще се използва само за питейно-битови цели и няма да се отпуска за индустрията в града. Димитров обясни, че водата на яз. "Пчелина" е била предназначена за нуждите на пернишкия завод "Стомана Индъстри", но през 2002 г. предприятието се е отказало от този водоизточник, защото цената им била скъпа.

"В Шумен са имали собствен язовир и той по същата начин е разграбен. Ние там сме в предкризисно състояние. За Перник от Боснек ще се изгради трасето. Язовир Пчелина ще качи горе водата. Всеки, който му е пробита водата, не си оправя системата. Ако пусна вода в реката съм виновен, но той ако през пробитата система я пусне, всичко е наред. Вместо да се оправят загубите се вика "дайте ми повече вода", каза министърът.

Той посочи, че застрашените язовири са Ястребец, Дяково, Асеновец, Студена. Преди време инженерите са мислили и София с вода е много добре, добави той.

БСП посочи куп пропуски в предложението за решаване на водната криза в Перник

"БСП за България" в СОС ще вземе своето окончателно решение за осигуряване на вода за Перник през водопроводната мрежа на София, когат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика