Експерт: Обидно е обвързването на скандала Янева-Ченалова с конституционните промени

3061
Експерт: Обидно е обвързването на скандала Янева-Ченалова с конституционните промени
Снимка: БГНЕС

Обидно е обвързването на скандала Янева-Ченалова с конституционните промени. Това руши доверието в държавните институции. Иска ми се да вярвам, че никой не се опитва по този начин да влияе върху конституционните промени. Промените така, както бяха замислени, не са тези които трябваше. Това заяви в ефира на bTV Адв. Велислав Величков от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки".

Според него първият закон е бил оставен да отмре и е бил заменен с "исторически компромис".

Бъчварова: Предложението за реформа в МВР не е мое, на Горанов е

Вносител на предложението за реформа в МВР, което изкара полицията на протест, е Министерството на финансите (МФ), а не Министерството ...

Адв. Величков изрази мнение, че главният прокурор е най-силната институционалната сила в държавата - господарят на досъдебното производство като осъществява контрол върху дейността му.

Проблемите не са персонални, те са системни, за три месеца никой не е дал алтернатива.

Адв. Величков заяви, че народни представителите са казали, че има страх и смут да се обсъжда тази тема. Това са Радан Кънев и Методи Андреев. Според Андреев корупцията в България е достигнала нива, застрашаващи националната сигурност. След това изказване „му спретнаха проверка от прокуратурата“, допълни още адв. Величков.

Говори се за процедури и сделки, които заменят смисъла на реформата. Надявам се депутатите поне да държат на подписите си повече отколкото на пръста, с който гласуват днес, допълни още адв. Величков.

Припомняме, че на 2 декември гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в Народното събрание своето радикално виждане за реформа на съдебната система.

Христо Иванов е готов да извърви докрай пътя на реформите в правосъдието

Ще извървим докрай пътя на реформите в правосъдието, главно с цената на това да ги довършим докрай, а оставките са лесна работа. Това з...

На своя сайт от „Правосъдие за всеки“ обясняват какво представляват предложенията им. Те са общо седем и са следните:

1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите. Това ще гарантира независимост и децентрализация на системата.

2. По-малък мандат на главния прокурор – 5 години, не 7, както е сега.

3. Явно гласуване в колегиите и пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което означава лична отговорност на всеки член на съвета.

4. Намаляване на парламентарната квота на ВСС – от 11 на 7 членове. Изборът на назначените от парламента да става с квалифицирано мнозинство в пленарна зала – 2/3.

Владимир Береану: Правосъдието у нас е там, където беше румънското преди 15 години

Ситуацията с правосъдието в България през 2015 г. е такава, каквато е била в Румъния през 2001 г. – 2002 г., когато корупцията бу...

5. Две колегии във ВСС – прокурорска и съдийска. Относно тази точка има съгласие в парламента по прословутата съдебна реформа и всъщност това е единственото съгласие сред различните политически партии.

6. Въвеждане на длъжността зам.-главен прокурор. Това се подкрепя активно от Реформаторския блок, като лидерът на ДСБ Радан Кънев многократно е посочвал, че ролята на този нов прокурор ще е да се занимава със случаите на корупция по високите етажи на властта.

7. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред. Тази реформа предполага изменение по чл. 120 на Конституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика