Електронно разпределение за сигналите в скандалната КПУКИ

20623
Електронно разпределение за сигналите в скандалната КПУКИ
Снимка: БГНЕС

Разпределението на получените сигнали в Комисията на предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) да се извършва на принципа на случайния подбор, чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им. Това е предвидено в промените в закона, които бяха дискутирани днес в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Повод за дискусията е и необходимостта от анализ и обсъждане на изминалия период от пет години от влизане в сила на закона за конфликт на интереси. Това се случи на 1 януари 2009 г.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, чиито бивш председател Филип Златанов стана скандално известен с така нареченото си "тефтерче", организира дискусия за изменение и допълнение на закона. В законопроекта има пет идеи за промени. Едната е ускоряване на процедурата, която в момента трае 2 години и половина, другото е съобразяването на санкциите, унификация на сроковете по декларациите, дефиниране на функциите на самата комисия. Необходимостта от въвеждане на нови принципи за работа на комисията, за да се ползва нейният капацитет като колективен орган, също е включена в промените.

В момента поради съдържанието на действащия закон членовете на комисията изглеждат малко дистанцирани от оперативната работа. Това, което е важно тук, е да се предвиди, че всъщност комисарите са докладчици по конкретните преписки, те ръководят конкретните производства - това кой член на комисията по кое производство да работи да се определя на един случаен принцип, такъв, какъвто е, е предвиден в съдебната система, каза Николай Николов от комисията.

Той посочи, че за последните две години и половина са постъпили 1009 сигнала, искания, питания, решения за образуване на производство по отношение на над 1200 лица, някои от тях не заемат публична длъжност. Постановени са 317 решения по същество, 321 решения за прекратяване на производството и около 133 методически отговори по питания как да се действа от съответния човек в дадена ситуация.

Според предложените промени се създава нов текст, според който разпределението на получените сигнали се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им. Отпада сега действащият текст в закона, според който председателят има задължението да определя дневния ред и свиква заседание. Така всъщност се ограничават и правомощията му.

Според предложените промени отпада и текстът, в който в едномесечен срок от влизане в сила на решението, с което е установен конфликт на интереси, председателят на комисията издава наказателно постановление за налагане на административно наказание при определени случаи.

Предвижда се КПУКИ да има и постоянен заместник, докато сега, когато председателят отсъства, той сам посочва кой да го замества. Сега се създава текст, според който заместник - председателят изпълнява функции, възложени му от председателя и го замества при негово отсъствие.

Създава се нов текст, според който се посочват 6 текста, при които комисията прекратява образувано производство с решение. Сред тях са, когато сигналът или искането са анонимни. Комисията прекратява производството и ако сигналът или искането не съдържат конкретни данни за нарушение и тази нередовност е отстранена в седмодневен срок от получаване на уведомление за това.

Според предложените промени се намаляват и глобите за декларации, тъй като практиката показала, че стряскащите високи глоби не са особено ефективни. Създава се и възможност на проверявания за конфликт на интереси, човек, заемащ публична държавна длъжност да може да се запознае с всички доказателства, събрани в хода на производството и го изслушва. Този човек може да представи и сочи нови доказателства, които комисията да събере, според предложените промени. Освен това ще може и да се представлява от адвокат или друго лице по реда на ГПК. Условието е писмено пълномощно. Сред тези, пък на лицата, заемащи публични длъжности по смисъла на този закон са включени и кметските-наместници.

Парламентът освободи Филип Златанов от председателския пост на КПУКИ

След три дни на обсъждания Народното събрание официално уволни Филип Златанов от поста председател на Комисията за предотвратяване и ус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика